Chatt med it-säkerhetsexpert: "En principiell fråga om vi vill leva i ett övervakningssamhälle"

Den senaste veckan har en omfattande massövervakning avslöjats i USA. Men vad kan egentligen de amerikanska myndigheterna övervaka och vad kan man göra för att undvika lämna ut för mycket information om sig själv? It-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren chattade med våra läsare.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots chatt med it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren! Då drar vi igång.

12:59, 12 June 2013

Angelika: Kan man jämföra Sveriges FRA med den amerikanska massövervakningen på något sätt? Vad är likheterna/skillnaderna?

Fredrik Ljunggren: Den så kallade FRA-lagen ger möjlighet till att signalspana på kabelburen trafik efter särskilda mönster. Vad NSA anklagas för går betydligt längre än så genom att regelmässigt samla in alla typer av uppgifter direkt från leverantörerna, för att sedan lagra och analysera detta i egna datacenter.

13:00, 12 June 2013

Tobbe: Hur ska jag göra för att skydda mig från staten? Jag vill inte att de ska kunna ta del av min kommunikation, vilka hemsidor jag besöker eller var min mobiltelefon befinner sig. Finns det bra lösningar?

Fredrik Ljunggren: Det finns åtgärder man kan vidta för att uppträda mer anonymt på nätet, t.ex. använda anonymiseringstjänster som TOR. Det finns också insticksprogram till din webbläsare som blockerar tjänster som kan användas för att spåra din användning, t.ex. programmet ghostery.

13:02, 12 June 2013

IN: Finns det några alternativ om man inte vill surfa via amerikanska servrar?

Fredrik Ljunggren: Internet är en global infrastruktur, och det är i princip omöjligt att avgöra vilka servrar som står under en amerikansk aktörs kontroll.

Däremot kan man vidta andra åtgärder för att skydda sin personuppgifter, t.ex. vara restriktiv med vilka uppgifter man lämnar ifrån sig.

13:03, 12 June 2013

Mikael Andersson: Om jag vore skurk/terrorist skulle jag registrera mig som någon annan verklig person. Vad skulle detta kunna innebära för denna "annan" (oskyldig svensk) efter att falska uppgifter registreras och behandlas av USA?

Fredrik Ljunggren: De metoder som man påstås tillämpa går ut på att analysera komplexa mönster i allt från vilka som kommuncerar med varandra, vilka platser de befinner sig på, resmönster, sökord, och så vidare. Dessa mönster kan i sin tur användas för att gå vidare med mer traditionellt underrättelsearbete.

I detta skulle det inte spela så stor roll under vilket namn eller pseudonym en person uppträder. Det finns så många faktorer som spelar in att det sannolikt ändå skulle gå att identifiera individen.

13:07, 12 June 2013

Emanuel Alvarez: Hur orolig behöver man vara som svensk medborgare för att FRA:s verksamhet ska läsa den enskildes privata mejl, kolla bilder och kontakter?

Fredrik Ljunggren: Den signalspaning som FRA får bedriva i kabelburen trafik förefaller betydligt mer kontrollerad och mindre omfattande. Sökmönster får heller inte inrikta sig på inrikes kommunikation.

13:09, 12 June 2013

Masse: Sparas våra aktiviteter hos de utpekade företagen i all evighet? Om ja, skulle det väl innebära att amerikansk underättelse vet allt (retroaktivt) om alla (som har internet)...

Fredrik Ljunggren: All eftersom teknikutvecklingen fortskrider ökar förmågan att lagra uppgifter. Den analys av insamlat data som NSA påstås göra bygger på att det finns såväl aktuellt som historiskt data tillgängligt.

Det är dock rimligt att anta att uppgifter som bedöms som mindre intressanta gallras efter viss tid, och inte lagras för evigt.

13:12, 12 June 2013

Idli: Vad är den största risken med en större övervakning? Det finns ju fördelar med att nå brottslighet till exempel. Vilka är de stora nackdelarna, vad behöver vi vara rädda för?

Fredrik Ljunggren: Det är en principiell fråga om vi vill leva i ett övervakningssamhälle där man genom sökningar i stora databaser kan ta reda på i princip allt om alla.

Sedan finns i detta ytterligare dimensioner, som att informationsinhämtningen inte endast är inriktad på att identifiera terrorister - utan kan även handla om att ge amerikans industri värdefulla underrättelser.

13:15, 12 June 2013

Kajsa: Vad har du själv vidtagit för åtgärder för att ha privatliv och integritet på nätet?

Fredrik Ljunggren: Det är en bra fråga. En sökning i de här databaserna skulle säkert ge en relativt god bild även av mig. Som regel är jag restriktiv med vilka uppgifter jag delar med mig av på sociala medier, jag använder kryptering i e-post om jag behöver kommunicera något känsligt och jag har min webbläsare i anonymiseringsläge med insticksprogram som blockerar tjänster som kan användas för spårning.

13:19, 12 June 2013

last: Anses datamining bland sociala medier vara ett hot mot demokratin då det är känt att det går att "mäta" temperaturen hos befolkning och på så sätt anpassa sitt politiska program för att behålla makten baserat på olika utspel? I princip skulle man kunna bygga en prediktiv modell över befolkning och vad som går hem retoriskt.

Fredrik Ljunggren: Det här är en facinerande teknik, som jag vet bl.a. utvecklas av ett svenskt bolag. Det bygger dock på insamling, analys och sammanställning av uppgifter som är offentliga och tillgängliga för alla. Likväl som sociala medier kan användas av folket, kan denna information analyseras i andra syften.

Analys av offentligt data är för mig en stor skillnad mot den underrättelseverksamhet som NSA utpekas bedriva.

13:24, 12 June 2013

Roberto: Google, Microsoft och Facebook har ju "distanserat" sig från den här övervakningen. Hur är det möjligt att för USA att samla in information från de tre jättarna om de själva kräver mer öppenhet?

Fredrik Ljunggren: Det är svårt att se att de här bolagen själva har ett intresse av att dela med sig av information. Företagen som gått med på att låta NSA få åtkomst har sannolikt inte haft mycket val, och det kan vara fråga om tvångsåtgärder från amerikanska myndigheters sida.

Det vi ser nu är en rimlig reaktion på vad som kan komma utvecklas till en förtroendekris.

13:28, 12 June 2013

Louise: Har ett epost-konto hos Google idag (gmail). Har länge känns mig nervös för vilka uppgifter som sparas om mig. Kan du rekommendera någon annan leverantör för att slippa bli övervakad? Gärna tips kring hur man ska tänka kring detta!

Fredrik Ljunggren: Om man upplever att en av dessa leverantörer får alltför stort inflytande kan man överväga att välja andra leverantörer som inte ingår i övervakningsprogrammet, t.ex. för att hantera sin e-post.

13:33, 12 June 2013

Louise: Vilka leverantörer ingår inte i övervakningsprogrammet?

Fredrik Ljunggren: De leverantörer som angetts ingår i övervakningsprogrammet är Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube och Apple.

Det kan förstås finnas fler, och på vilka villkor varje leverantör deltar inte idagsläget inte klarlagt.

13:40, 12 June 2013

Andreas: Jag undrar exakt hur övervakningen från svenska resp amerikanska myndigheter skiljer sig åt? Jag fattar att USA ställt in nåt slags "svarta lådor" hos servrarna hos de stora internetföretagen, det har inte FRA. Men FRA filtrerar typ samtlig information i fiberkablarna som passerar våra gränser? Det är då mkt mindre effektivt än NSA:s Prism eller? Elaborera gärna om de tekniska skillnaderna.

Fredrik Ljunggren: Först vill jag börja med att säga att uppgifterna kring detta inte är bekräftade, men så som läckan anger att den underrättelse NSA bedriver bygger på att regelmässigt samlar in stora mängder uppgifter om användare från de här tjänsteleverantörerna, för att sedan spara datat i sökbara arkiv, och sedan i efterhand kunna analyser som sträcker sig bakåt i tiden.

FRA:s signalspaning i kabelburen trafik baseras på mönster som gått genom en granksningsprocess, och som alltså endast tas upp i den stund kommunikationen sker.

13:47, 12 June 2013

Julia Milder, Ekot: Nu avslutar vi chatten med it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren. Tack för alla frågor som kommit in! Vi hinner tyvärr inte svara på alla.

13:50, 12 June 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista