Strejken väntas pågå till och med i morgon. Foto: Scanpix

Fransk flygstrejk påverkar många svenskar

Många svenskar påverkas av den franska flygledarstrejken. Tre fjärdedelar av flygen från Frankrikes största flygplatser är inställda, och många flyg till andra länder i Europa dras med förseningar.

Många direktflyg mellan Sverige och Frankrike har ställts in, vilket påverkar svenskar som inte kan komma hem.

Enligt Swedavia, som äger och driver elva flygplatser i Sverige, har sju flyg till Frankrike från Arlanda och Landvetter hittills ställts in i dag, och dessutom har fem flyg från Frankrike till Sverige ställts in, men det kan bli fler.

– Det är viktigt att man håller kontakt med flygbolagen för att få information och se om det går att boka om, säger Claes Nilsson, presschef på Swedavia.

Dessutom påverkar flygledarstrejken andra destinationer indirekt, eftersom flyg som går över franskt luftrum påverkas.

– Man måste flyga omvägar och det blir förseningar, speciellt ner mot de spanska öarna, säger Claes Nilsson.

Även Ryanairs flygningar dras med förseningar och inställda avgångar i dag på grund av strejken. Vid lunchtid hade uppskattningsvis 1 500 svenska passagerare fått sina flyg inställda, enligt Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely, som TT pratat med.

Lina Skandevall är en av alla svenskar som fastnat på grund av strejken. Hon är på väg från Mallorca till Sverige, men blir sen till sitt anslutningsflyg i Berlin som ska ta henne till Sverige.

– Vi måste cirkulera i italienskt luftrum, så det kommer att ta fyra timmar att flyga i stället för två och en halv. Flyget från Berlin till Sverige kommer att hinna lyfta innan vi landar, säger hon.

Vad som händer när hon kommer fram till Berlin vet hon inte.

– Tydligen har den franska strejken stor effekt på spanskt flyg, men det har varit dåligt med information. Jag har ett stort och viktigt möte i morgon bitti i Norrköping som jag hoppas hinna till, säger Lina Skandevall.

Strejken som väntas pågå till och med i morgon är en protest mot att EU-kommissionen vill skapa ett mer gemensamt luftrum i Europa. Europeiska flygledare säger att de är rädda att det påverkar resenärernas flygsäkerhet, och att det kommer att leda till uppsägningar och sämre arbetsvillkor för flygledarna.

EU-kommissionen vill dela in EU:s luftrum i nio zoner, i stället för att som i dag ha nationell flygledning i Europa. Det skulle göra att planen kan flyga rakare, vilket beräknas minska utsläppen med tio procent och ge besparingar på sammanlagt över 40 miljarder kronor per år.

Så gör du om du drabbas av strejken

Som resenär har du samma konsumentskydd som gäller vid försenade och inställda flyg om du drabbas av strejk.

Ibland räknas dock förseningar och inställningar på grund av strejk som extraordinära omständigheter, vilket kan begränsa rätten till ekonomisk kompensation, men en bedömning görs alltid från fall till fall.

Det är till flygbolaget du ska vända dig med dina krav.

Om man bokat paketresa gäller paketreselagens bestämmelser.

Läs mer om dina rättigheter vid försenat flyg här

...och om inställda flyg här

Källa: Konsumentverket

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".