Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexbrottsdömda i skolan: Ask (M) medger lucka

"Ask: "Vi måste titta på saken"
1:50 min
Justitieminister Beatrice Ask.

Det finns minst 97 personer som jobbar i landets skolor trots att de dömts för sexualbrott, enligt Dagens Nyheter. Skolorna får bara reda på brotten om förbrytarna är legitimerade lärare eller om de ska nyanställas. Då anmäler domstolarna domen till Skolinspektionen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) håller med om att det finns en lucka i lagen, trots att den gjordes om 2011.

– Så har det uppenbarligen varit. När jag tittade på det gäller det legitimerade lärare och det verkar som att vi har en lucka vad gäller andra lärare. Det måste vi fundera över om det är rimligt. 

Det är bara när legitimerade lärare och förskollärare döms för brott som Skolinspektionen sedan 2011 ska bli informerad av domstolarna.

Men långt ifrån all personal är legitimerad. Och den andra lagen på området, som säger att all personal ska visa ett utdrag ur belastningsregistret, handlar bara om anställningstillfället, och gäller alltså inte skolpersonal som begår brott när man redan är anställd.

Kan det gå att täppa till luckan?

– Ja allt går naturligtvis. Men det är viktigt att få fram rätt underlag. Det finns flera kategorier personal i en skola och det finns andra regler som kan slå till, så vi måste titta på saken, säger Beatrice Ask.

Att det är möjligt att begå brott utan att skolan får veta förvånar Annette Enbuske, rektor på Granbackaskolan i Solna.

– Det var väldigt överraskande. Att man kan ha en anställd som är dömd och inte veta om det. Det är skrämmande, det är barn vi jobbar med, och det är deras parti vi måste ta, säger Annette Enbuske.

Sverige har fått kritik av FN:s barnrättskommitté för att inte göra tillräckligt för att skydda barn mot just personer som är dömda för sexualbrott. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tycker att personer som har dömts för sexualbrott mot barn under inga omständigheter ska kunna jobba i skolan.

– Om de har den dragningen är det olämpligt att de jobbar just med barn. Särskilt allvarligt är att barnen är i beroendeställning, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".