Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Scanpix.

Barn med cancer skickas utomlands för vård

1:45 min

Bristen på sjuksköterskor gör att barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna inte kan hålla alla sina vårdplatser öppna.

Normalt kan de ta hand om 14 barn samtidigt, men i sommar får bara sex barn plats åtgången.

– Vi har försökt flytta sjuksköterskor från andra avdelningar, som kan ha den här kompetensen. Vi har försökt rekrytera från Radiumhemmets vuxenavdelning. Men det är det här alternativet som kvarstod, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Sjuksköterskekrisen har hållit i sig i flera år och att det blir värre över sommaren är väl känt.

Men det här är första gången som barncancerkliniken har börjat leta platser utomlands för att deras patienter ska få bra vård.

På cancerkliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus har man plats för 14 barn. Men eftersom det fattas sjuksköterskor har man under lång tid bara kunnat ta emot 10 barn.

I sommar blir det ännu värre. En del dagar får bara sex barn plats.

Enligt sjukvårdsledningen beror det här på att det fattas sjuksköterskor. Resultatet blir att flera familjer kan få åka till Finland för att få sin cancerbehandling. 

– Det här handlar om familjer som är i kris. Deras barn har cancer, och de är väldigt trygga med oss som personal. Det är inte så lätt att komma till ett nytt ställe, eventuellt ett nytt land för att få behandling, säger Annica Filander, specialistsjuksköterska på barncancerkliniken.

Barncancerfonden tycker i vanliga fall att barncancerkliniken i vanliga fall gör ett bra arbete. Men fonden är mycket kritisk till de här planerna.

Olle Björk, Barncancerfondens generalsekreterare:
– Naturligtvis blir det ett oerhört stort problem om barncancervården blir en resebyrå, där familjer splittras, syskon kan inte besöka sitt sjuka syskon, föräldrarna kan inte hålla igång sina arbeten. Det blir ju dramatiska problem om man ska åka omkring för att få vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista