Foto: Hassene Dridi/Scanpix

Femen-kvinnor dömda till fängelse i Tunisien

De tre kvinnorna från femenistgruppen Femen, som protesterade topless i Tunisien för att visa sitt stöd för en fängslad Femen-medlem där, dömdes i dag till fyra månaders fängelse.

De tre kvinnorna, två fransyskor och en tyska, dömdes för "angrepp på den allmänna moralen" och "oanständighet", sa en av deras advokater till AFP.

Den kvinna som de visade sitt stöd för sitter fängslad för att ha klottrat ordet Femen nära en gravplats i staden Kairouan. Extrema islamister har även förklarat en fatwa, en dödsdom över henne, efter att hon innan klottret la ut bilder på internet av sin nakna överkropp med texten "Fuck your morals".

Tunisien var fram till revolutionen i januari 2011 ett, för arabvärlden, liberalt land för kvinnor, men sedan islamistpartiet Ennahda segrade i valet hösten 2011, så har salafisterna, extrema islamister, blivit allt synligare och många tunisiskor känner sig i dag hotade.

Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".