Storvinster för Ericsson och Volvo

Två av Sveriges största företag redovisar höga vinster i sina bokslut. Ericssons vinst för 2004 blev 28,4 miljarder och vinsten för Volvo blev 14,2 miljarder. 

– Det är ett fantastiskt år vi har bakom oss. Vi redovisar Ericssons starkaste resultat någonsin. Det är ett år av glädje och det är en belöning för hårt slit och revansch för Ericsson, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

Hur kommer det sig, för inte så länge sedan var det ju kris för Ericsson?

– Det kanske är på grund av det egentligen. När man går igenom en sådan kris får man vända på varje sten och fundera på hur man kan driva verksamheten effektivare och vi har arbetat väldigt hårt för att komma till det här resultatet.

Också försäljningen har ju ökat?

– Dels har vi blivit mycket effektivare och så har vi fått tillbaka en tillväxt i marknaden. Sedan har vi också fått tillbaka vårt ledarskap och självförtroende, säger Carl-Henric Svanberg.

Tröst för aktieägarna
För Ericssons del verkar 2004 har blivit precis så bra som alla väntat sig efter de tidigare kvartalsredovisningarna. Vinsten för det fjärde kvartalet blev över förväntan, 9,3 miljarder kronor före skatt. Orderingången var hög, nästan 40 miljarder kronor, och helårsvinsten 28,4 miljarder, vilket kan jämföras med resultaten 2001, 2002 och 2003, då det blev minus 30, minus 23 och minus 12 miljarder kronor.

Som en tröst för hårt prövade aktieägare, som ju för några år sedan bidrog med 30 miljarder kronor till Ericsson i en nyemission, så blir det nu en aktieutdelning, för första gången på flera år, 25 öre per aktie.

Volvo över förväntan
Volvo, som är landets största företag, gjorde en helårsvinst som blev över förväntan, 14,2 miljarder kronor, ett par miljarder bättre än prognoserna. Volvo passerar 200-miljardersvallen i omsättning, och har också en generöst utdelningsprogram till aktieägarna.

Samtliga affärsområden i Volvo tjänar pengar, tidigare har bussarna haft det trögt på marknaden.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se