Få friskolor har sökt bidrag för "karriärlärare"

2:00 min

Utbildningsminister Jan Björklund är kritisk till att så få friskolor har sökt bidrag för så kallade karriärlärare. Från och med i höst kan skolorna belöna särskilt yrkesskickliga lärare med en rejäl löneförhöjning som betalas ur statskassan. Men när ansökningstiden gick ut hade färre än 40 procent av landets friskolor ansökt om pengar.

– Jag tycker de bör skärpa sig, det är ju förvånansvärt egentligen, staten betalar ju hela merkostnaden. De kommuner – det är några stycken som inte har sökt – och de friskolor som inte har gjort det, jag förstår faktiskt inte hur de tänker, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Regeringens satsning för bättre karriärer åt lärare innebär att skolorna från och med i höst kan inrätta så kallade förstelärartjänster med en löneförhöjning på 5 000 kronor i månaden. Dessutom kan man söka pengar för "särskilt yrkesskickliga" lärare som får en löneförhöjning på 10 000 kronor. Totalt sett har landets skolor ansökt om att få anställa 4 000 sådana här lärare.

Men friskolorna är kraftigt underrepresenterade. Bara 37 procent av dem har sökt, medan hela 93 procent av kommunerna har gjort det. Så här förklarar Mikaela Valtersson som är ordförande i Friskolornas riksförbund att så få av de fristående skolorna har sökt.

– Jag tror att en anledning är att det är så nytt och det har varit kort om tid, man hade ju tre veckor på sig att söka från det att skolverket kom ut med ansökningserbjudandet.

Men nästan alla kommuner har ju sökt?

– Ja, men jag tror att det är lättare för en kommun och även de stora friskolorna är det lättare, de har också sökt. Det är en bra reform, jag tror att många kommer att hänga på, men man har ännu inte hittat de rutinerna för att säkerställa vem som ska kvalificeras för att bli förstelärare, säger Mikaela Valtersson.

En annan möjlig förklaring är att friskolorna är mer oroliga för ekonomin än de kommunala skolorna. Reformen som genomförs nu täcker i och för sig hela den ökade kostnaden och den är inte tidsbegränsad, påpekar Jan Björklund.

Oavsett vad det kan finnas för orsaker så är utbildningsministern irriterad över att inte alla skolor tar chansen att ge mer pengar till sina bästa lärare.

– Jag förstår faktiskt inte varför man inte deltar, jag förutsätter att när systemet väl har kommit igång så kommer alla att hänga på, säger Jan Björklund.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista