Officiella opinionsmätningar saknas i den islmiska republiken. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.

Många avhopp inför Irans presidentval

Teherans borgmästare Qualibaf verkar ligga i täten
1:29 min

I Iran har presidentvalskampanjen nu avslutats inför fredagens val. Efter flera avhopp i veckan återstår sex kandidater och landets högste ledare Ayatolla Khamenei uppmanar nu alla iranier att gå och rösta.

Vem som än väljs kommer att vara bättre rustad att försvara Iran mot fienden om han har en stark majoritet av befolkningen bakom sig, det var budskapet från Ayatollah Khamenei.

De konservativa fruktar nu splittring. Reformkandidaten Aref hoppade av tidigare i veckan för att samla oppositionen kring prästen Rowhani som anses ha bättre chans att vinna valet. De övriga kandidaterna som står prästerskapet nära riskerar att förlora på den inbördes konkurrensen.

Officiella opinionsmätningar saknas men mycket tyder på att det är Teherans borgmästare Qualibaf som ligger i täten, följd av nuvarande kärnteknikförhandlaren Jalili.

Jalili argumenterar för en fortsatt kompromisslös inställning till omvärlden och delar av valkampanjen har handlat om vilken väg Iran ska gå när det gäller relationen till omvärlden.

Så länge som Iran vägrar låta utländska observatörer granska landets kärnteknikprogram utsätts befolkningen för mycket hårda sanktioner, något som slagit landets ekonomi i spillror.

Reformkandidaten Rowhani kan nu alltså ha en chans om splittringen mellan de konservativa fortsätter. Men då gäller det också att de reformsinnade verkligen gör som den andlige ledaren Khamenei säger och går och röstar på fredag. Många av dem förlorade sitt intresse för politik när landets opposition slogs ned brutalt i samband med valet för fyra år sen.

Den före detta presidenten Khatami, idag en av oppositionens viktigaste män, hade i dag samma budskap som Khamenei men med en lite annan innebörd. Han sade att reformsidan har stöd i landets fängelser och att politiska fångar skrivit brev och vädjat till iranierna att gå och rösta imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".