Vill visa upp en hederlig fasad genom falska kontrolluppgifter. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix.

Fejkade kontrolluppgifter upptäcks allt oftare

"Hot mot hela samhället"
2:00 min

Falska kontrolluppgifter upptäcks allt oftare av Skatteverket. Den här typen av ekonomisk brottslighet, när skatteintäkter som ska finansiera välfärden i själva verket är fejkade, är ett hot mot hela samhället, enligt Skatteverket.

Pia Bergman som är Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet menar att det kan handla om att genom falska kontrolluppgifter försöka visa upp en hederlig fasad.

– Ett vanligt sätt är att man ägnar sig åt ren kriminell verksamhet. Det kan vara att man jobbar svart eller att man ägnar sig åt värdetransportrån. Och då vill man ha en fasad så det ser ut som om man är en vanlig, hederlig Svensson. Då kommer man in med en kontrolluppgift där det står att man jobbat för ett företag, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Kontrolluppgifterna till Skatteverket fungerar som en biljett till Välfärdssverige och våra trygghetssystem. De ger oss pensionspoäng, rätt till A-kassa, föräldrapenning och dessutom behövs de när vi vill ta banklån, och ibland när vi tecknar olika abonnemang.

Uppläggen med falska kontrolluppgifter varierar. Inte sällan är det en win-win-situation, där företagare med svart anställda förser sina kriminella kamrater med falska kontrolluppgifter, och i gengäld använder kamraterna som en vit fasad utåt.

– Och då är det de här kamraterna runt omkring som får de här falska kontrolluppgifterna, och sedan får kamraterna när de fått in pengar på sitt konto betala tillbaks det till den här företagaren, och den företagaren kan använda de här pengarna till de svarta lönerna, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Skatteverket har senaste året upptäckt allt fler falska kontrolluppgifter i takt med att man har ökat sina resurser riktade mot just den här typen av ekonomisk brottslighet. Pia Bergman på Skatteverket tror att mörkertalet fortfarande är stort.

– Ju mer vi tittar och ju bättre vi blir på att hitta de här bitarna, desto mer ser vi. Och det gör att vi hittills fördubblat våra insatser mot detta och sitter nu i dagarna och räknar på hur mycket mer vi ska satsa av våra resurser på det här nästa år.

– För det här är ett allvarligt problem. Väldigt mycket av våra trygghetsfunktioner i samhället bygger ju på det vi bidrar med själva genom vår betalning av skatt. Och om allting är fejk, det underminerar samhället om det skulle få fotfäste, avslutar Pia Bergman på Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".