HD skärper straffet - fingrar i underliv var våldtäkt

Högsta Domstolen ändrar nu Svea Hovrätts dom i ett uppmärksammat fall där en man kontrollerade sin flickväns otrohet genom att föra upp två fingrar i hennes underliv. HD har beslutat att mannen ska dömas för våldtäkt. Svea hovrätt hade dömt mannen för olaga tvång.

Handlingen har en påtaglig sexuell prägel som är ägnad att kränka hennes sexuella integritet. Det är därför fråga om en straffbar sexuell handling, skriver HD i ett pressmeddelande.

HD tog upp fallet eftersom det kan vara av betydelse för den fortsatta rättstillämpningen och beslutet är alltså vägledande för landets domstolar.

När Svea hovrätt friade mannen från våldtäkt var det bland annat med motiveringen att en sexuell handling enligt brottsbalken karaktäriseras av att "gärningsmannen utnyttjar offrets kropp som ett hjälpmedel för att bereda sig själv sexuell tillfredsställelse".

Eftersom det inte var syftet med otrohetskontrollen gick mannen fri från våldtäkt i hovrätten, trots att han ansågs ha kränkt offrets sexuella integritet.

När HD underkänner hovrättens resonemang är det bland annat med motiveringen att det är en sexuell handling att föra upp "fingrar eller föremål i en kvinnas underliv. Avsikten med handlingen saknar betydelse", enligt HD:s tolkning av lagen.

Att den sexuella handlingen ska ses som våldtäkt beror på att mannen använt våld och hot när han "grävt runt" i kvinnans underliv, skriver HD i domen.

Frågor om påföljd och skadestånd bollar HD tillbaka till Svea hovrätt.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista