Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingen hittar inte de unga

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 13.16
"Vi har inte nått ut än"
(1:51 min)
1 av 2
Bostadsområdet Araby räknas till ett av landets femotn särskilt utsatta stadsdelar. 41 procent i åldern 20-25 varken studerade eller arbetade 2010. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik över Sveriges unga arbetslösa

I Araby är det närmare hälften av alla mellan 20 och 25 som varken har jobb eller studerar. Det är långt över genomsnittet, för både Växjö kommun och landet i stort.

På Medborgarservice i Araby möter vi Carina Ek, samordnare för arbetsmarknad och integration i Växjö, och Lennart Ströberg som jobbar två dagar i veckan för Arbetsförmedlingen härifrån.

Men just ungdomarna kliver i regel inte in genom deras dörr berättar de.

– Vi ser inte de här, vi har framför allt deras föräldrar här, säger Carina Ek.

– Just ungdomar det är ju en grupp som vi inte har nått här ännu och vi är ju många förmedlare nere i stan, men att man kanske borde köra lite mer information här ute också, säger Lennart Ströberg.

Och du känner en frustration också över att bara kunna vara här två dagar i veckan?

– Ja naturligtvis, alltså det är ju här ute jag känner att man skulle kunna göra förändringar, säger Lennart Ströberg.

112 100 unga i Sverige mellan 16 och 25 år varken jobbade eller studerade under hela året 2011, enligt en rapport från Temagruppen Unga i arbetslivet som Ekot tagit del av.

Raden av siffror runt just ungdomsarbetslösheten är många just nu. Temagruppens rapport som bland andra Ungdomsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skolverket tagit fram bygger på en egen definition, där de inräknade under hela året varken haft studiemedel, varit utbildningsregistrerad eller studerat svenska för invandrare mer än 60 timmar och inte heller arbetspendlat till grannländerna.

Samtidigt finns sedan tidigare internationella jämförelser, där Sveriges andel unga utan jobb och studier uppges vara låg jämfört med andra länder i Europa.

Inger Ashing vid Ungdomsstyrelsen:

– Det beror ju på lite hur man räknar med all statistik, men absolut så kan man ju konstatera att Sverige är ett relativt sett bra land att växa upp i som ung.

– Det tycker jag är viktigt att man också är tydlig med att de allra flesta unga i Sverige klarar av sin utbildning och lyckas få ett arbete, men så finns det en grupp unga som inte lyckas med alla de där sakerna och om de är det särskilt viktigt att belysa, säger Inger Ashing.

Om rapporten

Rapporten "2013 års uppföljning av unga som varken arbetar eller studerar" kommer från temagruppen Unga i arbetslivet, 1 juli 2013.

Ett samarbete mellan Ungdomsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skolverket.

Ekot har tagit del av ett utkast. Siffrorna är dubbelkollade men rapport-texten kan komma att ändras.

Definition: Ung utanför

För att räknas till gruppen 16–25-åringar som varken arbetar eller studerar gäller följande kriterier:

Under ett helt kalenderår har personen...

...inte haft inkomster över ett basbelopp (42 800 kr år 2011).

...inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerad eller studerat vid SFI mer än 60 timmar.

...inte arbetspendlat till Norge eller Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".