Prins Charles gifter om sig

Uppdaterad 12:45
Storbritanniens tronarvinge prins Charles ska gifta sig med sitt sällskap sedan många år, Camilla Parker Bowles. Det meddelade prinsens kansli på torsdagen.

De har fått drottningens välsignelse, och fredagen den 8 april står bröllopet mellan prins Charles och Camilla Parker Bowles.

Men det blir en borgerlig vigsel, troligen på Windsorslottet utanför London, eftersom båda är frånskilda och Camilla Parker Bowles blir inte drottning Camilla den dag prins Charles blir kung utan kungagemål. Fram till dess kommer hon att ha titeln hertiginna av Cornwall.

Beskedet en total överraskning
Beskedet att det blir bröllop tog landet med total överraskning på torsdagsförmiddagen även om de flesta hade trott att det skulle ske någon gång i framtiden.

Men det är ett känsligt och ingalunda okontroversiellt steg den kungliga familjen tar nu. Camilla Parker Bowles är inte en kvinna som nationen har tagit till sig. Hon var prins Charles älskarinna medan han var gift med den så populära prinsessan Diana, och det var om henne Diana talade i tv-intervjun där hon sade ”vi var tre i äktenskapet”.

Men även om det finns många här i landet som aldrig kommer att acceptera eller förlåta Camilla Parker Bowles så visade en opinionsundersökning förra året att det var fler som tyckte att de borde få gifta sig än som var emot det. Och 4 av 10 sade att de inte brydde sig ett dugg om vilket.

Prins Charles har fått som han ville
Men nu har prins Charles fått vad han ville. Camilla Parker Bowles är hans livs kärlek. De träffades och inledde ett förhållande redan för över trettio år sen innan de gifte sig på var sitt håll, och han skall ha gjort klart för mycket länge sedan att hennes roll i hans liv inte var förhandlingsbar.

Nu har han sin mamma drottningens välsignelse, bröllopet blir en passande lågmäld historia och Camilla blir inte drottning.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se