Falska tusenlappar i omlopp

"De falska sedlarna är välgjorda"
1:27 min

Fler och fler falska tusenlappar dyker upp i affärer runt om i främst södra Sverige. En orsak kan vara att den gamla typen av tusenlapp kommer försvinna vid årsskiftet, säger Michael Johansson, sedelexpert på SKL, statens kriminaltekniska laboratorium.

– I samband med att man drar in en sedelserie eller ger ut en ny sedelserie så finns det alltid en risk att man tar tillfället i akt och försöker prångla ut gamla förfalskningar som man har liggande eller göra nya förfalskningar för att få ut det i samband med att det blir en ökad hantering av någon speciell sedelserie.

Vid årsskiftet blir den gamla typen av tusenlapp, alltså den utan det hologramliknande metallbandet på vänster sida av sedeln ogiltig.

Det ska lämnas in sedlar till ett värde av 13 miljarder kronor.

Det är numer ganska ovanligt med sedelförfalskning i Sverige, men de senaste två veckorna har Malmöpolisen fått in ett 40-tal anmälningar och det har också upptäckts förfalskningar i bland annat Göteborg, Kalmar och Trelleborg.

På SKL har de hittills tittat närmare på 26 sedlar, alla förfalskade på samma sätt. Säkerhetsdetaljerna, som vattenmärke och metalltråd har imiterats.

I en butik kan det vara svårt att direkt se skillnaden, säger Per Beijer som är säkerhetschef på Svensk handel.

– Ja, i vanliga fall är de falska sedlarna relativt dåligt gjorda i Sverige. Då märker man det oftast redan när kunden kommer in. Nu har vi fått in ett antal falska tusenlappar som är så pass välgjorda så man inte upptäckt det förrän på kvällen när man räknat pengarna.

Reporter: Lotta Myrén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".