Erdogan framhärdade i sina uppmaningar att demonstrationerna måste upphöra. Foto: Scanpix.

Turkisk ilska mot EU-kritik om polisens övervåld

"Erkänner inte några beslut av det Europeiska Parlamentet"
1:39 min

Premiärminister Tayyip Erdogan gick i dag hårt ut mot Europeiska Parlamentet.

– Jag erkänner inte några beslut av det Europeiska Parlamentet om oss, sa premiärminister Erdogan i dag i ett tv-tal. 

Det var en tydlig replik till  gårdagens debatt i Europaparlamentet, där EU:s utrikeschef Catherine Ashton kritiserade mot Turkiet för polisövervåld och uppmanade Turkiet till dialog med demonstranterna.

Också Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu avfärdade EU:s kritik.

– EU:s kritik är oacceptabel och vi kommer att återkomma till dem, sa utrikesminister Davutoglu.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som ställer sig bakom Catherine Ashtons uttalande, säger att han hoppas att Turkiet och EU glider inte längre ifrån varandra.

– Det tror jag vore olyckligt. Jag tror att, som Catherine Ashton sa, det här snarare gör det ännu viktigare att vi är engagerade för att påverka deras utveckling.

Demonstranter är väldigt kritiska till Turkiets premiärminister Erdogan. Är det här ett problem om premiärminister Erdogan eller Turkiets regering?

– Det är ju svårt att bedöma för vår del. Och det tror jag inte vi ska göra heller. Jag har förtroende för den politiska processen i Turkiet. Detta är en demokrati. Sedan brukar jag inte uttala mig om enstaka premiärministrar i några länder, sa Carl Bildt.

Regeringspartiet AKP överväger nu överväger en folkomröstning om Geziparkens framtid, vilket har avfärdats av representanter från demonstranterna som kräver att regering backar helt om byggplanerna.

Toppnamn inom den turkiska regeringen gick i dag ut i en efter en i utspel mot protesterna. Inrikesministern, presidenten och premiärministern krävde alla att demonstrationerna måste upphöra snarast.

– Jag utfärdar min sista varning, mammor och pappor snälla håll era barn borta från platsen, sa Erdogan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".