Maria Larsson (KD). Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Sverige och EU fortsätter tvista om snuset

2:08 min

Sveriges regering har gett upp försöken att få exportera svenskt snus till övriga EU. I de pågående slutförhandlingarna om EU:s tobaksdirektiv slåss nu Sverige i stället mot EU:s önskan att sätta upp regler för vilka ingredienser svenskt snus ska få innehålla. Folkhälsominister Maria Larsson har i dag träffat EU:s folkhälsokommissionär.

– Jag har träffat kommissionären i dag och framfört våra synpunkter; att det är i allra högsta grad logiskt att Sverige själva bestämmer och reglerar snuset, säger Maria Larsson (KD).

Sveriges riksdag har krävt att regeringen ska slåss för att EU ska skrota sitt exportförbud för svenskt snus, men nu säger folkhälsoministern att motståndet i Europa alltför stort för det ska kunna lyckas. I stället säger hon sig ha stöd i riksdagens socialutskott för att lägga förhandlingskrutet i Bryssel på att få EU att helt hålla fingrarna borta från snuset.

EU-kommissionen vill förbjuda signifikanta smaktillsatser i alla tobaksprodukter, inklusive snus. Det kan leda till att uppemot hälften av de svenska snussorterna inte längre får säljas.

Nu närmar sig slutförhandlingar om EU:s nya tobaksdirektiv. EU-ländernas regeringar väntas sätta ner foten om sin linje på midsommarafton. Inför det försöker nu Sverige övertyga många tveksamma EU-länder om att Sverige självt ska få bestämma vilka ingredienser snus får innehålla och hur det ska få marknadsföras, eftersom snuset alltså inte får säljas i andra EU-länder.

– Det är något som EU inte ska lägga sig i, utan som vi vill förbehålla oss rätten att själva göra, säger folkhälsoministern.

Och om du lyckas med detta, och Sverige reglera snuset självt, i vilken mån kommer smaktillsatser i snus vara tillåtet om 5-10 år i så fall?

– Ja, det är en fråga som vi ska ta oss an när vi klarat av den här första. Jag hoppas att vi ska kunna få gehör, men det är fortfarande ett mycket osäkert läge, det är fortsatt förhandlingar som pågår, och ingenting är klart förrän det är klart, säger Maria Larsson.

Sverige försöker nu också sätta käppar i hjulet för EU-kommissionens förslag om att cigarettförpackningar till 75 procent ska täckas av varningstexter. Enligt regeringens jurister skulle det bryta mot svensk grundlag med så här omfattande varningstexter.

– Vår grundlag tillåter 50 procent. Det tar många år att genomföra en grundlagsförändring, och det är det vi har velat undvika genom att aktivt arbeta mot det här, säger Maria Larsson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista