Carl schlyter (MP). Foto: Scanpix.

Stöd i EU-parlamentet för valfri smak på snus

"Rimligt att svenskarna själva reglerar"
1:35 min

I förhandlingarna om EU:s tobaksdirektiv måste EU:s hälsoministrar och Euroapaparlamentet komma överens. Miljöpartisten Carl Schlyter som är de grönas förhandlare är övertygad om att parlamentet kommer att säga nej till alla försök att reglera smaken på svenskt snus.

– Ja, det råder enighet om - såvitt jag kan bedöma - i utskottet om att svenskt snus ska inte exporteras och eftersom det inte ska exporteras så är det rimligt att svenskarna själva reglerar tillsatserna, säger europaparlamentariken Carl Schlyter (MP).

Så det betyder alltså att parlamentet verkar vara på väg att helt säga nej till EU-kommissionens förslag?

– Om snus bara finns i Sverige så tycker alla det är rimligt att Sverige också får reglera smakinnehållet, säger Carl Schlyter.

Är ditt intryck att det finns en så stor enighet bland alla de olika partierna i europaparlamentet om detta?

– Ja, jag tror att det finns en majoritet i alla partier för det, därför att de har förstått att svenska folket har alltid trott att EU inte har kunnat bestämma över snuset och nu när det gått upp för alla att EU har makt över det så känns det inte rimligt att ändra på det, även om EU har makten så vill inte parlamentet använda den makten till att göra det.

Andra källor i Europaparlamentet säger till Ekot att det är helt klart att miljöutskottet kommer att få ta emot ett förslag som innebär att Sverige även i framtiden får bestämma över hur svenskt snus ska smaksättas.

Att Europaparlamentet är på väg mot den ståndpunkten beror på att det samtidigt finns en mycket stor majoritet för att Sverige inte heller i fortsättningen ska få exportera snus till andra EU-länder.

En förutsättning för att allt ska fortsätta vara som i dag är att EU:s hälsoministrar och Europaparlamentet kommer överens. EU:s ministerråd ska förhandla om tobaksdirektivet på midsommarafton och Europaparlament väntas rösta den 11 juli.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".