Foto: Scanpix

USA: Regimen i Syrien har använt kemvapen

Omsvängning i politiken
0:55 min

USA anser att det nu är bekräftat att den syriska regimen har använt giftgas i inbördesstriderna, säger Vita Huset. President Obama har därför beslutat att börja skicka militär hjälp till rebellerna.

Det här är en stor omsvängning i amerikansk politik och ingen vet riktigt var USA:s insats kommer att sluta.

President Barack Obama har länge sagt att om de syriska regeringstrupperna använt stridsgas mot sina motståndare så skulle det innebära en helt ny situation - och nu har USA officiellt sagt att regimen gjort just det.

I samma veva meddelade Vita huset för första gången att USA ska börja förse rebellerna i Syrien med militära förnödenheter, vilken typ och i vilken omfattning har inte sagts.

Ytterligare ett skäl till att USA nu ska komma med militär hjälp är säkerligen att regeringssidan i Syrien haft stora framgångar på slagfältet den senaste tiden och rebellerna är tillbakaträngda.

Ingenting tyder dock på att Obama skulle vara beredd att sända amerikanska marktrupper till Syrien, knappast heller att det skulle vara aktuellt att införa en så kallad flygförbudszon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".