Rattfylleridom står fast

Det hittills strängaste straff som dömts ut för vållande till annans död i samband med rattfylleri i Sverige har nu fastställts av hovrätten i Malmö.

Det handlar om den ungerska lastbilschaufför som dömdes till fyra års fängelse efter att kraftigt berusad kört ihjäl fem personer utanför Svedala i Skåne förra året.

Kvällen den 19 oktober ifjol körde den ungerska lastbilschauffören av färjan i Trelleborg. Han var kraftigt berusad. Med två promille i blodet vände han sin 30 ton tunga lastbil på motorvägen utanför Svedala och körde mot färdriktningen.

Fem personer dödades omedelbart
Efter några kilometer körde han rakt in i två mötande bilar. I ena bilen satt en familj på fyra personer, in den andra en ensam kvinna. Alla dödades omedelbart.

Tingsrättens dom i december på fyra års fängelse är en betydande straffskärpning jämfört med tidigare praxis på cirka ett och halvt års fängelse för liknande brott.

Men fallet är unikt. Tingsrätten motiverar det långa fängelsestraffet med att man inte känner till något liknande fall av rattfylleri som fått så svåra konsekvenser.

Föraren minns nästan ingenting
Lastbilschauffören minns dåligt vad som hände den kvällen, men han minns den brinnande bilen. I hytten hittade polisen oöppnade och halvt urdruckna ölflaskor.

Både åklagare och lastbilschaufförens advokat har överklagat tingsrättens dom. Åklagaren krävde en straffskärpning medan advokaten menade att fyra års fängelse var ett för långt straff.

Hovrätten fastställer domen
Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom och hänvisar till så kallat likgiltighetsuppsåt, det vill säga att lastbilschauffören insett riskerna med sitt drickande men varit likgiltig inför konsekvenserna.

Det finns enligt hovrätten inga förmildrande omständigheter.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se