Nordkorea säger sig ha kärnvapen

Nordkorea hävdar för första gången att landet har kärnvapen. Dessutom säger man att Nordkorea drar sig ur de internationella förhandlingarna om att avbryta landets kärnvapenutveckling.

Vid flera tillfällen tidigare har nordkoreanska företrädare inofficiellt sagt att Nordkorea har kärnvapen, men det här är första gången som det hävdas helt officiellt. Uttalandet kom från landets utrikesministerium.

Om påståendena är sanna är ändå inte alldeles lätt att avgöra. Många utländska underrättelsetjänster och experter misstänker att Nordkorea kan ha tillverkat ett litet antal kärnvapen, men det kan också vara ett falskt påstående.

De senaste tio åren har Nordkorea använt sitt kärnkrafts- och kärnvapenprogram som ett politiskt vapen, för att skrämma omvärlden till eftergifter.

Tyrannins utpost
Dagens uttalande verkar också vara direkt politiskt motiverat, ett svar till den nya amerikanska Bush-administrationen, bland andra har utrikesminister Condoleezza Rice kallat Nordkorea en tyrannins utpost.

Nordkorea säger också att man drar sig ur de så kallade sexnationssamtalen om sina kärnvapen, där deltar Nord- och Sydkorea, USA, Japan, Kina och Ryssland. Samtalen har legat på is sedan i höstas men man hade hoppats att en ny förhandlingsomgång kunde komma igång inom några veckor, men nu kanske det inte blir så.

Som en påtryckning
Det har varit oändliga turer fram och tillbaka de senaste åren om Nordkoreas kärnvapenprogram och den ena krisen allvarligare än den andra.

Nordkorea använder kärnvapnen som en påtryckning för att få framför allt USA att erkänna Nordkorea och acceptera att den kommunistiska diktaturen där får fortsätta i orubbat bo - mot att kärnvapenprogrammet läggs ner.

Om Nordkorea verkligen har kärnvapen får det mycket allvarliga följder. Den koreanska halvön är redan ett av världens mest militariserade områden.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se