1 av 4
Caglar Turhan och Tugen Kul sov i Geziparken i natt. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 4
Regnig morgon i den numera berömda Geziparken. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 4
Pianist spelade på Taksimtorget i natt. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 4
Regnjackor och tält i Geziparken. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Erdogan gör ett sista försök till lösning

"Vi har tappat förtroendet för dem"
2:22 min

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan träffade sent i natt representanter för de regeringskritiska demonstranterna i ett sista försök att hitta en lösning.

Medan premiärminister Tayyip Erdogan höll nattförhandlingar, ignorerade hundratals demonstranter i Istanbul hans varning att de måste lämna Geziparken och samlades på Taksimtorget och lyssnade på pianomusik och sjöng allsång. En flygel har fraktats till torget och också kravallpoliserna tog av sig hjälmarna och lyssnade.

Premiärministern mötte representanter för "Taksim solidaritet", en av de grupper som organiserat protesterna. Efter mötet sa de att premiärministern lovat att invänta ett domstolsbeslut som handlar om ombyggnaden av Geziparken. Premiärministern öppnar också för en folkomröstning i frågan. I dag vaknar Istanbul upp till ösregn, många av demonstranterna säger att det regeringen nu talar om är för lite och för sent:

– Det är positiva steg, men varför väntade de så länge, vi har tappat förtroendet för dem, säger Caglar Turhan, som sovit i parken i natt.

Runt 5 000 personer har skadats och flera dödats i protesterna, senast i natt använde polisen tårgas mot demonstranter i Ankara. I dag ska demonstranterna i Istanbul hålla stormöte för att besluta om de stannar i parken eller inte. Caglar Turhan säger att frågan är större än parken, för honom handlar det om yttrandefrihet och demokrati och han tänker stanna tills regeringen tar steg i den riktningen.

I helgen har den styrande AKP- regeringen kallat sina anhängare till massdemonstrationer i Ankara och Istanbul. Premiärminister Erdogan hade stöd av nästan hälften av väljarna i förra valet och också demonstranterna på Taksimtorget är medvetna om att de som protesterar utgör en minoritet av de 80 miljoner turkarna.

– Det är väldigt stort för oss och vi har många förhoppningar, säger Melike Akman, men i små städer ute i landet förstår de nog inte vad vi håller på med och jag träffade en taxichaufför här i Istanbul som inte ens kände till proteserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".