Nya DO vill minska förlikningarna

Den nya diskrimineringsombudsmannen flaggar för hårdare tag mot arbetsgivarna. Sedan DO inrättades 1986 har endast en arbetsgivare blivit fälld för diskriminering i Arbetsdomstolen och det duger inte säger Katri Linna, som utsågs till ny DO av regeringen på torsdagsförmiddagen.

– Nej, det är inte tillräckligt. Vi har en del att göra vad gäller möjligheten för arbetsgivarna att genom uppgörelse komma ifrån ett fällande domstolsutslag. Det är ju där som kanske våra vinnande domar finns i dag.

Du vill minska förlikningarna alltså?

– Ja, jag får titta på vilket utrymme som lagen och vårt domstolssystem ger för det.

Katri Linna är 44 år och kom till Sverige från Finland 1979. Hon har tidigare jobbat under förra DO Margareta Wadstein och har lång erfaranhet som arbetsrättsjurist.

Erfarenheten gav jobbet
Hon tror att det var hennes erfarenhet och inte det faktum att hon har invandrarbakgrund som gjorde att hon fick jobbet.

– Jag vet inte om det spelar någon roll. Jag tror i och för sig att det alltid är bra att man har förebilder och se att man kan lyckas i samhället och på det sättet kan det vara en fördel och kanske möjligen öka förtroendet hos vissa grupper.

Du känner dig inte som ett invandraralibi?

– Nej, det gör jag inte, säger Katri Linna.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se