Iranska kvinnor står i kö för att rösta i en vallokal söder om huvudstaden Teheran. Foto: Scanpix

Två tydliga sidor i iranska valet

Vallokalernas öppettider förlängda
1:38 min

Samtliga kandidater i presidenvalet i Iran står regimen nära, men under slutspurten har ändå två skiljelinjer framträtt.

Det handlar om en konsevativ och en mer reformvänlig falang.

Mer än 50 miljoner röstberättigade ska välja vem av de sex kandidaterna som ska efterträda sittande presidenten Ahmadinejad. Irans inrikesminister har förlängt vallokalernas öppettider med anledning av det stora valdeltagandet.

– Jag vill bekämpa extremismen  och jag hör med glädje att extremisterna känner sig hotade av mig.

Det sa reformvännernas favoritkandidat Hassan Rowhani segervisst när han själv gick och röstade i dag i Teheran.

Alla de av väktarrådet godkända kandidaterna står regimen nära – annars hade de inte tillåtits kandidera. Efter det förra presidentvalet för fyra år sedan då miljoner iranier protesterade mot regimen har väktarrådet försökt utesluta regimkritiska alternativ.

Men Rohwani har under valkampanjen alltmer framstått som ett alternativ till de övriga fem mycket konservativa kandidaterna.

Under sin valkampanj har Rowhani sagt sig vilja släppa politiska fångar och verka för mer frihet. Han har också gång på gång betonat vikten av att Iran förbättrar sin relation till omvärlden.

Inofficiella opinionsmätningar visar att valdramat kommer att stå mellan Rowhani, Teherans konservative borgmästare Qualibaf och den mest hårdföre – kärnteknikförhandlaren Jalili.

Om ingen får mer än 50 procent av rösterna blir det ytterligare en valomgång om en vecka.

Landets högste ledare Ayatolla Khamenei har uppmanat det iranska folket att åstadkomma ett högt valdeltagande. Något som han menar skulle bevisa för omvärlden att landet har ett fungerande valsystem. Han tyckte inte att USA och andra länder ska ha fräckheten att underkänna det iranska valet.

– Åt helvete med de som inte accepterar det iranska folkets val, sa ayatollan när han själv la sin röst i valurnan i morse.

Fakta: Så väljs Irans president

Islamiska republiken Irans president leder regeringsarbetet och väljs i allmänna val. I praktiken är de folkvalda organen underställda ayatolla Ali Khamenei och den högsta religiösa ledningen. Han har sista ordet i alla viktiga frågor.

Presidentkandidater granskas av det mäktiga Väktarrådet tolv medlemmar, bland annat utifrån deras religiösa renlärighet och kunnighet. Rådet godkänner i regel bara en handfull kandidater.

Mahmoud Ahmadinejad har varit president sedan 2005 och får enligt lag inte kandidera för en tredje mandatperiod.

(TT)

Fakta: Iranska valets kandidater

Åtta kandidater hade godkänts inför fredagens presidentval. Två har hoppat av. Här följer namnen på de kvarvarande:

  • Said Jalili: Chefsförhandlare i de internationella samtalen om landets kärnprogram. Anses stå ayatolla Khamenei mycket nära.
  • Muhammed Baqer Qalibaf: Teherans borgmästare, beskrivs som "pragmatisk konservativ".
  • Ali Akbar Velayati: Politisk veteran, mångårig utrikesminister och ayatolla Khameneis rådgivare.
  • Hassan Rohani: Politisk nyckelfigur, ses ofta som något mer reformvänlig.
  • Mohsen Rezai: Tidigare general i revolutionsgardet. Anses stå Khamenei nära.
  • Mohammad Gharazi: Moderat, har haft flera ministerposter.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".