Centerns biståndspolitiska talesperson Kerstin Lundgren säger sig vara förvånad över biståndsminster Gunilla Carlssons utspel. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Biståndsministern saknar stöd för bantat bistånd

"Jag var förvånad över det här uttalandet"
1:33 min

Det finns inget stöd inom allianspartierna för att minska biståndet till palestinierna. Biståndsministerns uttalande i går att stödet till palestinierna ska minskas, får stå för henne och Moderaterna, säger Centerpartiets biståndspolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

– Vi har varit överens om från regeringens sida att vi ska fortsatt bygga den palestinska staten. Så jag var förvånad över det här uttalandet, säger hon.

I går berättade biståndsminister Gunilla Carlsson för Ekot att det svenska biståndet till palestinierna kan minskas om konflikten med Israel inte ser ut att komma närmre en lösning.

Av 700 miljoner kronor i årligt bistånd till palestinierna skulle de 200 miljoner som går till att bygga upp samhället helt dras in.

Men ministerns uttalande möter nu protester inom allianspartierna. De biståndspolitiska talespersonerna har inte hört förslaget tidigare och säger att det här bryter mot tidigare överenskommelser.  I sak möter ministerns utspel motstånd, säger Desirée Pethrus (KD).

– Jag tror inte att biståndet ska användas till att trycka på i förhandlingarna, men i det stora hela tycker jag att vi ska fortsätta att stötta de personer som har det svårt i de här områdena, säger hon.

Folkpartiets talesperson, Christer Winbeck, vill däremot hålla frågan öppen och säger att om Moderaterna och biståndsministern nu ändrat ståndpunkt, utesluter han inte att biståndet kan komma att minskas eller förändras. Centern däremot vill behålla stödet.

– Från Centerpartiets sida är det oerhört viktigt att hålla i det vi har börjat bygga, att bygga en palestinsk stat och det ska vi inte riskera genom att börja diskutera att dra in bistånd för statsbyggande, säger Kerstin Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".