Socialdemokraten Ibrahim Bayland och utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Alliansen nobbar S-inbjudan till möte om skolan

Skolan: En het politisk fråga
2:05 min

Regeringspartierna nobbar inbjudan till ett möte från skolfrågan som Socialdemokraterna bjudit in till.  Den sortens samtal ska ske på utbildningsdepartementet och ingen annanstans, menar Jan Björklund, utbildningsminister.

– Vi respekterar att Socialdemokraterna har ett eget möte med lärarfacken. Men överläggningar mellan regeringen och oppositionen äger rum här på utbildningsdepartementet den 20 juni, säger Jan Björklund utbildningsminister.

 Så du nobbar inbjudan alltså?

– Det är deras möte som ska grunda den socialdemokratiska politiken, säger Jan Björklund

Nu var det ju inte så som Socialdemokraterna hade tänkt sig sitt möte den 26 juni: som en intern historia. Tvärtom, de ville ju ta det politiska initiativet, med en nationell samling för att stärka läraryrket, enligt inbjudan till alla partier utom Sverigedemokraterna.

Även lärarfacken och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting, SKL var inbjudna.

Men nu har utbildningsminister Jan Björklund gjort klart att det är på utbildningsdepartementet som sådana samtal ska ske.

Så frågan är vad partiets utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan tycker nu.

 – Jag beklagar att regeringspartierna sätter prestigen framför lärarna, säger Ibrahim Baylan.

Men har du ingen förståelse för att de tycker att det räcker med ett möte på en vecka?

– Jag tror att de allra flesta ser att utmaningarna som vi har när det gäller skolan och lärarna är så stora.

Ibrahim Baylan bjöd in till det sent i måndags, fem dagar efter att regeringen skickat ut sin inbjudan - och båda parter beskyller varandra för att härmas.

Att regeringen och det största oppositionspartiet beter sig så här är inte konstigt. Skolan är en politiskt brännhet fråga. Och hetare kommer den att bli enligt kommunikationsrådgivaren Bo Krogvig som är Socialdemokrat och som tidigare arbetade åt partiet.

– Vad vi ser här nu är en fråga som vid sidan av jobben håller på att bli den viktigaste frågan inför valet. Och då gäller det för både alliansen och Socialdemokraterna att försöka att förknippas med och alliera sig med de krafter som har ett förhållandevist stort förtroende i väljarkåren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".