Boxningsförbundet: "Vi var för långsamma"

2:06 min

Boxaren Frida Wallberg, som igår kväll fördes till sjukhus efter en boxningsgala i Stockholm, opererades i natt för en hjärnblödning. Olof Johansson från svenska boxningsförbundet, är i dag kritisk till att det dröjde flera minuter efter matchen, innan Frida Wallberg nåddes av säkerhetspersonalen.

– Det enda som är betydelsefullt nu det är ju att det blir bra, och att hon fixar sig på sjukhuset och kommer ut ur det här alright. Sedan är det ju ingen karriär kvar, det är det inte. Inte efter en sådan här smäll i boxning. Det är slut, säger Olof Johansson från Svenska boxningsförbundet.

Frida Wallbergs som tidigare har gått elva matcher som proffs, hålls nu nedsövd i respirator på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, efter att ha blivit opererad under natten.

Enligt ett pressmeddelande från galans arrangör ”Golden Ring" - fick Frida Wallberg en hjärnblödning efter titel-matchen mot australiskan Diana Prazak.

Matchen avbröts i den 8:e ronden efter att Wallberg hade blivit knockad två gånger och båda gångerna blivit liggande.

Hon gick själv till sin ringhörna efter matchen, men föll ihop med smärtor.

Men efter att matchen avbröts, dröjde det flera minuter innan läkare kom in i ringen.

Något som Olof Johansson från svenska boxningsförbundet i dag är kritisk till.

 – Den spontana reaktionen var ju att vi var för långsamma in med säkerhetspersonalen och vi fick inte in båren tillräckligt snabbt heller, men väl på plats så gjorde ju alla ett excellent jobb. Men man önskar ju att de hade varit där några minuter tidigare, så hade det varit betydligt bättre.

Gårdagens titelmatch var en proffsmatch. Skillnaden mellan amatörboxning och proffsboxning är inte bara hjälmkrav och tjockare handskar för amatörer. Matchlängden i proffsklassen är dessutom längre.

Kampsportsdelegationen som tillhör Länsstyrelsen i Örebro beviljar tillstånd till proffsmatcher, och hade beviljat Frida Wallberg att tävla under gårdagens titelmatch.

– Vi har ju att ta ställning till de boxare som ska uppträda är väl matchade och om de kan tänkas vara vältränade för uppgiften och så vidare. Samtidigt så säger ju lagen att tolv minuters matchtid är vad som kan anses som acceptabelt ur säkerhetssynpunkt, säger Björn Lindvall, neurolog och medlem i kampsportsdelegationen.

Björn Lindau

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista