Pakistanska frivilliga bär ut en av kropparna ur det utbrända bussvraket. Foto: Arshad Butt/Scanpix.

Bomb dödade kvinnliga studenter i Pakistan

Vid ett attentat mot en buss med kvinnliga studenter i Quetta i Pakistan har minst elva universitetsstuderande dödats och cirka 20 skadats.

Polismästaren i Quetta, som är huvudstad i det oroliga Baluchistan, uppgav efter dådet på lördagen att en sprängladdning hade placerats i eller vid bussen. Bussen började brinna efter explosionen.

Tillståndet var kritiskt för flera av de skadade.

Medan offren fördes till Bolansjukhuset i staden utsattes också vårdinrättningen för en attack. Minst en explosion inträffade, dessutom öppnade beväpnade män eld vid sjukhuset.

En historisk träbyggnad, nationalmonumentet Ziarat utanför Quetta, har också attackerats. Gärningsmän med automatvapen stormade byggnaden under morgontimmarna på lördagen, sköt ihjäl en vakt och placerade ut sprängladdningar, uppger regeringstjänstemannen Nadeem Tahir.

Byggnaden låg i staden Ziarat, åtta mil sydöst om Quetta. I huset tillbringade Pakistans grundare Muhammad Ali Jinnah sina sista dagar. Huset utsågs till nationalmonument kort efter hans död 1948, ett år efter landets födelse.

– Residenset Ziarat — vars balkong, golv och framsida var gjord av trä — har totalförstörts, sade Tahir.

Även attacken mot Bolansjukhuset i Quetta har krävt ett dussintal dödsoffer, säger en säkerhetskälla till nyhetsbyrån AFP.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".