Hassan Rohani som ser ut att gå mot en seger i första valomgången i Iran. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.

Rohani mot seger i första valomgången i Iran

Ännu en president nära prästerskapet
1:32 min

I Iran ser reformisternas favoritkandidat mullan Hassan Rohani ut att gå en seger till mötes redan i första valomgången.

Om siffrorna håller i sig får Iran därmed ännu en president som står prästerskapet nära men han kan också göra skillnad för landets relation till omvärlden.

När två tredjedelar av rösterna räknats hade Hassan Rohani en förkrossande ledning över sina fem mer konservativa motståndare i presidentvalet.

Eftersom alla kandidater noggrant valts ut av landets högsta ledning erbjöd valet inget riktigt reformsinnat allternativ, men Rohanis ledning ses ändå som en seger för de krafter i Iran som vill se förändring.

Med ledarna för den oppositionella gröna rörelsen i husarest och alla mrt liberala kandidater förbjudna att kandidera blev Rohani under valkampanjens slutspurt reformisternas favoritkandidat.

Han har talat om behovet av mer frihet och lovat verka för släppandet av politiska fångar -  men bäst chans att åstadkomma förändring har han kanske när det kommer till omvärldens bild av Iran.

Medan nuvarande presidenten Ahmadinejad använt mycket aggressiv retorik och vägrat att släppa in utländska observatörer för att inspektera landets kärnteknikprogram så har Rohani understrukit behovet av bättre relationer till omvärlden.

Ahmadinejads politik har också medfört sanktioner som slagit mycket hårt mot den iranska befolkningen.

Men valdramat är ännu inte över. Om Rohani inte får mer än hälften av rösterna blir det en ny valomgång om en vecka mot den näst starkaste kandidaten.

Om de konservativa i så fall mobiliserar sina krafter runt en och samma kandidat är utgången långt ifrån given.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".