Skillnaden är fortfarande liten, mindre än en procentenhet, men det handlar ändå om runt 33 000 fler män som är arbetslösa. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Högre arbetslöshet bland män

2:17 min

Skillnaden mellan svenska mäns och kvinnors arbetslöshet ökade förra året, visar siffror från Eurostat. I Sverige är över 30 000 tusen fler män än kvinnor arbetslösa.

I EU som helhet är bilden den motsatta. Där är kvinnor i högre grad arbetslösa än män.

– Varför det ser ut så har vi inte något bra grepp om. Men det har något att göra med att kvinnor som föder barn i Sverige inte lämnar arbetskraften, säger Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi i Uppsala.

Bättre föräldraförsäkring och det faktum att kvinnor inte blir av med jobbet när de föder barn skulle kunna förklara att bilden i till exempel Sverige och Norge är densamma. Här är kvinnor i lägre grad arbetslösa än män, medan det är tvärtom i Sydeuropa och också i EU som helhet.

I Sverige ökade skillnaden mellan män och kvinnor förra året jämfört med året innan, enligt statistik från Eurostat.

Skillnaden är fortfarande liten, mindre än en procentenhet, men det handlar ändå om runt 33 000 fler män som är arbetslösa. Ytterligare en förklaring till varför det är så skulle kunna vara den ekonomiska krisen, enligt professor Bertil Holmlund.

– Man kan säga att män tenderar att finnas oftare i konjunkturkänsliga branscher, till exempel inom industrin, medan kvinnor är mer vanliga i offentlig sektor. Man såg väldigt tydligt under 90-talskrisen att arbetslöshetsökningen var större för män än för kvinnor, säger han.

Anders Nilsson, 45, i Stockholm har ett deltidsjobb men vill ha heltid. Han söker jobb inom resebranschen, gärna på en flygplats. Anders Nilsson har en egen teori om varför män i Sverige är mer arbetslösa än kvinnor.

– Jag tror att män är mer kräsna och inte tar deltids- eller timanställningar, säger han.

Är kvinnor mer flexibla?

– Jag tror det, säger han.

Enligt professor Bertil Holmlund är det skillnaderna mellan länder som är tydligast. Inom länder och i Sverige tror han att skillnaderna visserligen kan variera från år till år, men att de inte kommer dra iväg särskilt mycket åt något håll.

– I huvudsak tror jag att en ganska god prognos är att arbetslöshetsskillnaderna kommer vara små. Får vi ner arbetslösheten kommer den att gå ner för både män och kvinnor, det är min absoluta övertygelse, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Martin Jönsson

Ekot

Per Shapiro

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista