Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fokuserader på skolan i sitt sommartal. Foto: Anna Ekström/Scanpix.

Fridolin vill rädda de estetiska ämnena

"Kan vara nyckeln till att klara alla ämnen"
1:29 min

Gustav Fridolin presenterar en ny räddningsplan för de estetiska ämnena i skolan.

På lördagen höll Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins årliga sommartal i skånska Vittsjö. Han fortsätter kampen om skolan.

För språkröret presenterade en räddningsplan för de estetiska ämnena i skolan. Miljöpartiet föreslår i en motion att alla gymnasieelever ska få läsa ett estetiskt ämne och att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att gå i musik- och kulturskola.

– I dag betraktas kulturen i skolan lite som något vid sidan om, en underhållning vid sidan av den riktiga utbildningen. Men svensk musik, svensk film, svensk design – det  är ingen ekonomi och arbetsmarknad bredvid den riktiga ekonomin och arbetsmarknaden. Det är en stor svensk industri, säger Gustav Fridolin.

Den senaste tiden har Gustav Fridolin och Miljöpartiet debatterat skolan flitigt. Och han fortsätter på den linjen. Under Gustav Fridolins sommartal i Vittsjö pratade han bland annat om klimat och EU, men fokus var på skolan. Partiet vill stärka kulturen i skolan.

Nu kommer Miljöpartiet också med en motion om att skapa en nationell strategi för musik- och kulturskolor Alla gymnasieelever ska få läsa ett estetiskt ämne – som exempelvis bild, drama eller musik – utan att det individuella valet används till detta.

– För vi vet, och det är också något lärarfacken och elevorganisationerna påtalat, att om man läser estetiska ämnen har man större chans att också klara de andra ämnena, klara matematiken, klara språken. Estetiska ämnen kan vara nyckeln för många elever att klara alla ämnen och nå kunskapsmålen, säger Gustav Fridolin.

Han vill också att alla elever i Sverige ska få gå i en kultur- och musikskola om de vill. I dag är kulturskolorna gratis i vissa kommuner, är dyra i andra och på vissa håll saknas de helt eftersom det är frivilligt för kommunerna att ha kultur- och musikskolor.

– Alla kommuner bör ha kultur- och musikskolor för alla barn ska ha tillgång till kultur- och musikskolor, säger Gustav Fridolin

Var tas pengarna ifrån?

– Vi gör ju en satsning på skolan och utbildning på tio till tolv miljarder under de närmsta åren medan alliansen i stället skär ner. Det här är en viktigare prioritering för oss, barnen och miljön, än vad nya jobbskatteavdrag är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".