Demonstranter och polis i Geziparken på lördagskvällen. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Fackunioner utlyser generalstrejk i Turkiet

0:54 min

En av Turkiets ledande fackunioner planerar generalstrejk imorgon, i protest mot helgens polisaktion.

Fackunionen Kesk, som representerar runt 240 000 offentliganställda i elva fackförbund, hade redan tidigare tagit beslut att strejka om polisen gick in i Geziparken. Det uppger TT.

– Så i morgon kommer vi att utlysa strejk till måndag, sade unionens talesman sent på lördagskvällen.

En annan union, Disk, överväger också att delta i strejken, sade en talesman till Reuters.

Turkisk polis gick under gårdagskvällen på nytt hårt fram i Istanbul. Såväl Taksimtorget som Geziparken rensades på människor.

Sveriges Radios korrespondent hamnade mitt i dramatiken och blev utsatt för både vattenkanoner och tårgas.

– Jag är just nu i en källare precis utanför Geziparken. Vi har blivit nedsprutade med tårgas och vattenkanoner. Jag kan själv inte riktigt öppna ögonen just nu, sade Katja Magnusson vid 21-tiden.

Exploateringen av Geziparken i Istanbul – gnistan som tände den nu flera veckor långa protestvågen över Turkiet – har tillfälligt stoppats. Men samtidigt manade premiärminister Tayyip Erdogan igår till ett slut på ockupationen av parken.

I ett tal inför partianhängare varnade han att säkerhetsstyrkor "vet hur området ska rensas".

Några timmar senare tömde kravallpolis med hjälp av vattenkanoner och tårgas först Taksim-torget i Istanbul, därefter den närliggande Geziparken. På mindre än en halvtimme hade hundratals demonstranter körts bort.

– Polisen kom in i Geziparken och sprutade tårgas på alla som var där. Nu är parken tom. Här i källaren är fullt av unga människor som alla är skadade, sade Katja Magnusson.

Hon berättade om människor i panik och om demonstranter som har svårt att andas efter all tårgas.

Aktivisterna tänker gå ut på Istanbuls gator även idag. "En miljon människor till Taksim", löd uppmaningen som spreds på Twitter.

Hittills under protesterna i Turkiet har 5 000 människor skadats och fyra omkommit.

Mikael Kulle

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista