FN:s generalsekreterare grattulerade Irans nye president Rohani. Även EU hoppas på bättre relationer. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Hopp i omvärlden om bättre relationer med Iran

Rohani: En seger över extremismen
1:31 min

Efter gårdagens seger i det iranska valet för reformsidans kandidat Hassan Rohani tänds nu hoppet om att landet ska förbättra sin relation till omvärlden.

Rohaniväljare dansade i natt på Teherans gator. Många hoppas nu att ett nytt kapitel ska börjar i landets historia med större politisk frihet och bättre relation till omvärlden.

Även om iransk politik i princip bestäms av det mäktiga väktarrrådet snarare än av presidenten så har valet av Rohani väckt hopp också utanför landets gränser.

I sitt första uttalande efter segern sa Rohani att det nu skapats en ny möjlighet för alla de som verkligen respekterar demokrati, samarbete och dialog.

Han sa också att segern var en seger över extremismen och han har också tidigare talat om sin vilja föra in Iran i den internationella gemenskapen - något som tas emot med försiktig optimism från omvärlden.

USA och EU säger sig nu vara beredda att uppta kontakten så fort som möjligt om landet omstridda kärnteknikprogram.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Mon, som gratulerade Rohani i natt, uppmanade Iran att nu börja spela en mer konstruktiv roll utrikespolitiskt.

Irans usla relation till omvärlden har skadad landet ekonomi mycket svårt och värdet på den iranska valutan har halverats det senaste året.

Men gårdagens valresultat har visade sig i optimism också på den iranska börsen och valutan stärktes med nio procent mot dollarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".