Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ökningen av arbetsolyckor bland unga oroar Håkan Olsson på Arbetsmiljöverket. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio

Kampanj ska bryta olyckstrend bland unga

Arbetsmiljöverket ska göra fler inspektioner
2:10 min

Arbetsolyckorna bland unga har ökat tre år i rad. I dag startar Arbetsmiljöverket en ny kampanj för att försöka bryta den trenden.

När Nicolas Levak var 21 år gammal förlorade han sin högra hand och en del av sin handled i en köttkvarn på jobbet i matbutik. Köttkvarnen saknade skydd.

– Det är hemskt och jag tror att det kommer fortsätta att öka, säger Nickolas Levak.

Varför det?

– För vi går in i en värld där ungdomar kastas in i mer och mer riskfyllda arbeten.

Alltfler ungdomar skadar sig på sina arbeten. I fjol var det 3 870 ungdomar under 25 år som anmälde en arbetsolycka som ledde till sjukfrånvaro. En ökning med 48 procent sedan 2009, som till viss del förklaras av den förbättrade konjunkturen.

Men ökningen har varit störst bland ungdomar. För samtliga åldrar har anmälningarna ökat med 18 procent under samma tidsperiod.

– Jag tycker att det är allvarligt att man ser en ökning på det unga. Det är personer som är på tröskeln som ska ut i arbetslivet som också skadar sig , så det är både allvarligt och olyckligt, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

I dag startar Arbetsmiljöverket en ny satsning för att förebygga arbetsolyckor bland unga. Framförallt handlar det om utökade inspektioner där ungdomar jobbar, säger Håkan Olsson. Men det är också en del av en större informationskampanj där man försöker nå ungdomar och informera om de säkerheten på arbetsplatser.

Transport, bygg- och och tillverkningsindustrin är några av de branscher där det förekommer flest olyckor bland unga. Björn Hammar är företagsrådgivare på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Han säger att olyckor ibland är ofrånkomliga.

– Vi har en produktion där det finns risker, säger Björn Hammar.

Kommer man aldrig komma bort från det då?

– Nej, vi kör ju bil du och jag gissar jag, och vi vidtar mängder med åtgärder och ändå händer det trafikolyckor. Är lösningen att förbjuda trafik? Sedan ska vi göra allt för att eliminera skador så klart, jag tror aldrig vi kan nå noll, men visionen ska ju vara att vi ska reducera så mycket som möjligt.

Mer i P1-morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".