Mobiltrafik mellan mötesdeltagarna ska ha hackats. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

Deltagare på G20-mötet i London övervakade

Beslutet fattades i Browns närmaste krets
1:33 min

Idag träffas ledarna för G8-länderna i Nordirland. Samtidigt avslöjas idag att Storbritannien spionerade på de andra delegationerna under G20-gruppens möten i London för fyra år sedan.

Det är tidningen The Guardian som fortsätter att publicera material från den avhoppade CIA-medarbetaren Edward Snowden.

Tidningen säger sig ha sett dokument som bevisar att Storbritannien under två G20-möten, som består av världens 20 rikaste länder, spionerade på utländska politiker och tjänstemän. Det ska ha rört sig om två toppmöten i London hösten 2009. 

Den brittiska motsvarigheten till FRA, GCHQ och underrättelsetjänsten MI5 ska ha övervakat delegationernas mobil och mejltrafik.

Bland annat ska underrättelsetjänsterna ha upprättat ett internetcafé i stan som man buggat men också hackat sig in i datorer.

Enligt tidningen handlade just de dokument man tagit del av om de sydafrikanska och turkiska delegationerna. Enligt tidningen ska beslutet om övervakningen ha fattas högt upp i den dåvarande Labourregeringen, i premiärministern Gordon Browns närmaste krets.

Dagens avslöjande kommer minst sagt olägligt för den nuvarande premiärministern David Cameron som senare idag sätter sig ned med ledarna för G8-gruppen som alla även ingår i G20.

Mötet i Enniskillen i Nordirland ska pågå i två dagar och kommer att handla mycket om att försöka hitta en gemensam väg framåt i Syrien frågan där Ryssland och de övriga länderna står långt i från varandra.

Premiärministern David Cameron som är ordförande för mötet vill också få till ett avtal om informationsutbyte skattemyndigheter emellan för att  bekämpa skatteflykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".