Säpo: "Vi kan sällan stoppa dem"

4:32 min

Minst ett 30-tal svenskar är i Syrien och strider mot al-Assads regim. "Vi är oroade för att de kommer tillbaka till Sverige och utför attentat här", säger Jonathan Peste, chefsanalytiker på Säpo.

I P1 Morgon berättar han om svårigheterna att stoppa personer som åker ner till Syrien och att de som kommer tillbaka kan ha som mål att utföra attentat i Sverige.

Hur farliga är de här personerna?
– I Syrien är de farliga, några har utfört attentat mot civila. Det vi är oroade för är de erfarenheter de får i landet. De utökar sin förmåga till våldshandlingar. Många kommer ju tillbaka till Sverige och i al-Qaidas ideologi ingår att det är legitimt att slå till i Europa och till och med i Sverige.

Har ni sett exempel på det?
– Ja, i några enstaka fall har de haft som avsikt att utföra attentat i Sverige.

Vad vet Säpo om de här personerna?
– Vissa individer har varit en del av den här våldsbejakande islamistiska, eller al-Qaida-inspirerande miljön, ganska länge. I vissa fall är det helt nya personer, som utifrån de hemskheter som sker i Syrien, åker dit. Det här är egentligen inget nytt. Vi har sett de som åkt till Irak, Afghanistan, Somalia och Yemen till exempel. Det som är oroande med Syrien är att det är ganska många som har åkt, minst ett 30-tal, lågt räknat.

Kan ni stoppa dem?
– Ytterst sällan.

Vad gör ni för att hindra de som vill resa?
– Vi söker upp dem och försöker prata. Vi säger till dem att det är farligt att åka och att vi inte kan hjälpa dem om någon får tag i dem. Men de behöver ju inte träffa oss om de inte vill.

Hur ofta har ni förhindrat dem?
– Det är svårt att veta. Men jag bedömer att vi kanske har gjort det i några fall. Eller i alla fall försenat deras resa.   

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Forskare: "Typisk berättelse"

#text=5566325#Magnus Norell är forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism. Han tycker att Bilals berättelse på många sätt är typisk.

Maria Makar

Ekot, i samarbete med P1 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.