Så lockas svenskar till kriget i Syrien

2:18 min

Just nu pågår organiserad värvning i Göteborg, av unga svenska män till kriget i Syrien. Det visar Ekots och P3 Nyheters granskning. Vi har kartlagt ett tiotal svenskar som anslutit sig till al-Qaida-lojala rebellgrupper i Syrien.

– Tyvärr är det några ungdomar som åkt ner och dött därnere. De flesta kommer inte ens från Syrien, säger Ali Seidoun som jobbar för Göteborgs stad med ungdomsrådet i stadsdelen Angered.

Av det tiotal personer som vi kartlagt är alla är mellan 18 och 35 år gamla. En kille spelade fotboll i ett lag i Gamlestan och ytterligare en i ett lag i Angered.

Vad får en kille att ta ett sådant drastiskt steg?

– Jag vet senaste tiden innan han åkte så blev han väldigt religiös, säger Milad som spelade i samma fotbollslag.

Enligt vår granskning pågår värvning på flera plan. Dels via sociala medier, dels via olika personer i Sverige som förmedlar kontakten mellan svenska ungdomar och rebellgrupper.

I ljudklippet ovan kan du höra mer om de personer vi kartlagt och hur ungdomsledaren Ali Soudan försöker övertala ungdomarna att låta bli att åka till kriget.

Carolina Jemsby

Ekot

Kajsa Norell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista