Polis skjuter tårgas på demonstranter. Foto: Scanpix

Turkiet berett sätta in armén mot protesterna

Turkisk kravallpolis försöker mota strejkande i Ankara och har riktat vattenkanoner mot arbetarna under den pågående aktionen, rapporterar Reuters. Den turkiska regeringen varnar för en upptrappning av våldet. Den är beredd att sätta in armén om inte polisen får stopp på protesterna.

– Vad som krävs av oss är att få stopp på den illegala protesten. Om inte polisen räcker till finns militären, om inte det räcker finns säkerhetsstyrkorna, säger vice premiärminister Bülent Arinç till tv-kanalen A Haber, enligt den turkiska dagstidningen Hürriyet.

Flera fackföreningar har varslat om en landsomfattande strejk under måndagen, i protest mot polisens våld mot demonstranter. 

Strejken har fördömts om illegal av Turkiets inrikesminister, och vid lunchtid i dag riktade kravallpolis vattenkanoner mot ett tusental strejkande arbetare i Ankare, rapporterar vittnen till Reuters.

Polisbefäl har använt megafoner för att försöka hindra arbetarnas marsch mot stadens centrala delar. De strejkande har uppmanats sluta blockera gatorna, om inte varnar polisen för tvångsåtgärder. Samtidigt har vattenkanoner radats upp på gatorna, och riktats mot de strejkande arbetarna.

– Vi är trötta på att protestera. Vi vill inte fortsätta med det, men vi är också trötta på den här förtryckande regimen, säger Mahmet Cam, en av de strejkande arbetarna i Ankara, till Reuters.

Även i staden Eskisehir, 20 mil sydväst om Istanbul, har det idag varit sammanstötningar mellan polis och strejkande då polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra massorna och röja undan hundratals tält.

Flera marscher planerades också idag i Istanbul.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde i dag ett uttalande till den turkiska tv-kanalen RTL om hennes uppfattning om den turkiska polisens hantering av demonstranter. Hon sade att polisen går "alldeles för hårt fram".

– Jag är chockad, som många andra, sade Angela Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista