Vissa digitala kanaler ska vara gratis

När det nya digitalnätet tas i bruk ska tittarna få några av de nya digitalkanalerna gratis. Det föreslår regeringen.

Sent i höst börjar de vanliga tv-sändningarna stängas av. Först på Gotland, i Motala och i Gävle, sedan i resten av landet. I fortsättningen måste folk skaffa kabel-tv eller köpa en digitalbox för att kunna titta i fortsättningen. Men då ska tittarna få fler kanaler att titta på gratis, beslöt regeringen att föreslå idag.

Tre kanaler ska vara gratis
Regeringen vill tvinga kabelbolagen att sända de tre kanalerna SVT 24, barn- och kunskapskanalen och TV4 digitalt utan att få ta betalt av tittarna.

Förslaget är känsligtpolitiskt och ekonomiskt. Kabel-tv-företagen vill få ta betalt för att sända. Och till exempel centern och kristdemokraterna tycker att det blir en osund konkurrens om tv-bolag måste sända gratiskanaler för konkurrerande företag.

”Orimligt betala en gång till”
Leif Pagrotsky är kulturminister säger att folk ska få kanalerna gratis.

– Alla ska då ha tillgång till de här kanalerna gratis, det är de kanaler de redan har betalt över licensen och som jag tycker är orimligt att de ska behöva betala en gång till. Och det ska gälla alla de som håller i den här typen av kabelnät, att de ska förse sina kunder med de här kanalerna, säger Leif Pagrotsky.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se