Chodorovskijs frihet osäker

11 år i fängelse
1:54 min

I Ryssland spekuleras det nu i om landets förr rikaste man, Michail Chodorkovskij, verkligen kommer att släppas nästa år. Men nu finns det tecken som talar för att ett nytt åtal kan vara på väg mot Rysslands kanske mest kända fånge.

Hösten 2014 har han avtjänat sitt 11-åriga fängelsestraff för bland annat skattebrott och stöld av olja.

– Efter att ha hållit honom så länge vore det ologiskt att släppa honom nu, inför en lång rad av viktiga val, säger Ilja Ponomarjov, oppositionell parlamentsledamot som besökt Michail Chodorkovskij i straffkolonin i Karelen.

2016 hålls parlamentsval i Ryssland, två år senare presidentval och även om Chodorkovskij har sagt att han inte tänker ge sig in i politiken när han blir fri, ser makten honom ändå som en för stor risk, tror Ilja Ponomarjov.

Michail Chodorkovskij, förr Rysslands rikaste och chef för landets då största oljebolag Jukos, dömdes i två uppmärksammade rättegångar till , efter strafflindring, sammanlagt 11 års fängelse för bland annat grovt skattebrott, penningtvätt och stöld av olja.

Särskilt den andra rättsprocessen har kritiserats hårt och setts som ett sätt för president Vladimir Putin att straffa en möjlig rival. För ett par år sedan gjordes en utredning om den andra domen på uppdrag av dåvarande president Dmitrij Medvedevs råd för mänskliga rättigheter.

Expertgruppen av respekterade jurister och ekonomer kom fram till att Chodorkovskij och hans medåtalade Platon Lebedev dömts utan grund.

Men nu misstänker utredare att experterna i själva verket agerade med pengar från Michail Chodorkovskij själv. Flera av experterna har förhörts och utsatts för husrannsakan och i Ryssland ser en del nu det här som början på en ny rättsprocess – till för att döma Chodorkovskij en gång till.

– Jag tror inte makten har bestämt sig än, men det som nu pågår kan ses som en förberedelse för att väcka åtal så fort som ett sådant beslut har fattats, säger parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".