Foto: Vaclav Salek/Scanpix

Nyval i Tjeckien kan väntas

"Smidig lösning önskas"
1:17 min

Det var i går som den tjeckiske premiärministern Petr Necas meddelade att han tänker avgå efter brottsmisstankarna mot några av hans närmaste medarbetare. Den stora frågan är nu om det blir nyval i landet eller inte.

Den tjeckiska premiärministern Petr Necas lämnade ikväll formellt in sin avskedsansökan till den tjeckiske presidenten.

Den politiska osäkerheten i Tjeckien är nu mycket stor sedan den konservative premiärministern Petr Necas och hans koalitionsregering i dag formellt avgått. Necas avgick också som ordförande för sitt parti Medborgardemokraterna.

Den tjeckiske presidenten Milos Zeman, som tidigare varit socialdemokratisk premiärminister i landet ska nu avgöra om det går att bilda en ny regering i det rådande parlamentariska läget eller om han ska utlysa nyval.

Zeman beordrade den avgående premiärministern att leda en tillfällig regering tills dess att man funnit en lösning på situationen.

Necas parti har sagt att man vill undvika nyval och istället försöka bilda en ny regering med sina två tidigare koalitionspartier men isåfall med en ny premiärministerkandidat.

Det skulle enligt tjeckiska medier isåfall röra sig om den nuvarande tjeckiske industriministern Martin Kuba. Men i nuläget är det inte klart hur koalitionspartierna ställer sig till den idén.

Oppositionspartierna, bland annat socialdemokraterna, föredrar nyval, som de enligt rådande opionsmätningar skulle ha en stor chans att vinna.

Alla politiska parter lovade att försöka lösa situationen så smidigt som möjligt för att inte störa uppröjningsarbetet efter de svåra översvämningarna i Tjeckien den senaste tiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".