Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Översättning av The Guardians summering

Edward Snowden deltog under måndagens eftermiddag i en chatt, publicerad på guardian.co.uk. En av frågorna som ställdes till Snowden var om han hade mer material. Den 29-årige datasäkerhetsexperten sa att "sanningen kommer alltid fram och att inget kan stoppa den".

På the Guardians hemsida summeras chatten där man får veta att Snowden är kvar i Hongkong, och att han valde att fly från USA för att kunna vara säker på att få en rättvis rättegång.

Han skrev att USA:s regeringen gjorde på samma sätt som den tidigare gjort mot andra visslare, nämligen att uttalat sig direkt om förräderi och att Snowdens agerande är ett oförlåtligt brott.

"Det är inte rättvisa, och det vore dumt att utsätta sig för ett fängelse när du kan göra mer gott utanför det än innanför", sade Snowden under chatten.

Snowden själv anser inte att han har gjort ett brott utan istället ha exponerat Obama-administrationens brottslighet.

Han uttryckte också en besvikelse att "mainstreammedia" i USA nu verkade mer fokuserade på vad Snowden uttalade sig om när han var 17 år eller hur hans flickvän ser ut, i stället för att prata om "den största spionverksamheten i mänsklighetens historia".

Snowden förnekade alla rykten om att han skulle ha fått till en uppgörelse med den kinesiska regeringen, där han skulle ge regeringen hemliga dokument i utbyte mot en fristad i landet.

Under chatten sa Snowden att han inte läckt dokument om amerikanska militära mål. Snowden sa att han i stället ville fokusera på det den amerikanska staten gör mot den "civila infrastrukturen": universitet, sjukhus och privata företag. "Dessa aggressiva brott är fel, oavsett vem som utsätts för dem. Kongressen har inte utfärdat krig mot något utav länderna - varav de flesta är våra allierade - men utan att fråga om lov så utför NSA saker som påverkar miljontals av oskyldiga människor".

Snowden, som har tillbringat ett decennium med olika försvarsaktörer, förklarade varför han inte valde att läcka uppgifter innan Barack Obama blev president. Snowdens svar var att han hoppades på att Obama-administrationen skulle innebära en förändring, men Snowden fick inte sin önskan uppfylld enligt guardian.co.uk.

Istället, sa Snowden att Obama fördjupat och utvidgat systematiska lagöverträdelser.

"Han vägrade att lägga det politiska kapitalet på att avsluta brott mot mänskliga rättigheter som de vi ser i Guantánamo, där män fortfarande sitter utan åtal", sa Snowden.

Många sägs vara förbryllade over Snowdens val av Hongkong, enligt guardian.co.uk. Särskilt eftersom han hade kunnat åka direkt till Island, vilket är landet där han helst vill få asyl.

Snowden förklarade hans val av Hongkong därför att det var för riskabelt för honom att lämna USA, eftersom NSA-anställda måste ange utlandsresor 30 dagar innan de genomförs. Och Island, sade Snowden i chatten, skulle kunna pressas hårdare och snabbare innan publiken hade fått berätta om "sina känslor" inför avslöjandet.

Hongkong kan, enligt Snowden på guardian.co.uk, erbjuda honom ett kulturellt och lagligt ramverk från vilken han inte skulle kunna bli omedelbart gripen.

Angående bakslaget mot honom i USA sa Snowden att det mesta var förutsägbart. "Det är viktigt att komma ihåg att jag kallas för förrädare av män som förre vice-presidenten Dick Cheney (…) som har orsakat konflikt som dödat 4 400 och skadat nästan 32 000 amerikaner och orsakat mer än 100 000 irakiers död. Att kallas för en förrädare av Dick Cheney är en den finaste äran du kan ge en amerikan".

Snowden klargjorde också detaljer kring sin årslön, där han i tidigare intervju sagt låg på ungefär 200 000 dollar, ungefär 1,3 miljoner kronor. Tidigare arbetsgivare har sagt att Snowden tjänade mycket mindre; ungefär 820 000 kronor om året. Snowden sa att 200 000 dollar-lönen refererade till den summan han tjänat som mest tidigare.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".