Vindskraftparken Lillgrund i Öresund söder om Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Energibranschen viktig för Sveriges ekonomi

"En bransch med enormt goda framtidsförutsättningar"
0:58 min

Energibranschen är mer betydelsefull för Sveriges ekonomi än vad som tidigare varit känt. Det hävdas i en ny rapport från innovationsmyndigheten Vinnova.

En av slutsatserna är att fler borde utbildas för branschen för att upprätthålla kompetensen, säger Samuel Strömgren som står bakom rapporten.

– Ungdomar behöver tidigare få ögonen på vilken väg de måste gå för att komma in i energibranschen och få de jobb som finns där i framtiden, säger  Samuel Strömgren, projektledare på Energy Competence Center.

Vinnova som är en myndighet under Näringsdepartementet tar fram underlag för politikerna om vilka branscher som lär bli mest betydelsefulla framåt. Energibranschen har man kartlagt nu. Drygt 71 000 personer var 2011 anställda i över 1 100 energiföretag, enligt rapporten. Det är betydligt fler än vad den officiella statistiken säger.

– Tre gånger så många hittar vi när vi går från andra hållet och tittar dels på SCB:s siffror men också på olika delar av branschen som till exempel vind, sol, Svensk energi och Svensk fjärrvärme etcetera, säger Samuel Strömgren.

Vinnovarapporten slår fast att energibranschen står för 15 procent av Sveriges bnp trots att bara 1 procent av den arbetsföra befolkningen jobbar där. Och företagen växte med 7 procent under åren 2007-2011 när det samtidigt svajade för andra.

– Här finns en bransch med enormt goda framtidsförutsättningar, en bransch som är en förutsättning för alla andra branscher, säger Samuel Strömgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".