Foto: Jewel Samad/Scanpix.

Obama och Putin inte överens om Syrien

Det blev ingen överenskommelse om Syrien på G8 mötet i Nordirland igår. Men parterna är överens om att arbeta för en fredskonferens i Geneve.

--Det är sant att vi har olika perspektiv på Syrienkonflikten , men vi är överens om behovet av fred och att säkra att dom kemiska vapen inte används, säger den amerikanske presidenten Barack Obama på en presskonferens tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin, efter deras möte i Lough Erne i Enniskillen i Nordirland .

 En minst sagt frostig presskonferens där dom båda världsledarnas kroppsspråk nog sa mer om förhållandet mellan dom båda än uttalandena på mötet.

 För trots samtal långt in på natten under middagen i går har ledarna för åtta av världens rikaste länder inte lyckats komma överens om en gemensam hållning i Syrienfrågan och klyftan mellan Putin och dom övriga medlemmarna är fortsatt stor.

 Usa, Frankrike och Storbritannien har alla öppnat för att skicka vapen till oppositionen medan Ryssland sedan länge beväpnat Bashar al Assads regim, och det finns inga tecken på några förändringar i positionerna.

Men man lyckades i alla fall enas om att gemensamt anstränga sig för att få både den syriska oppositionen och regeringen att delta i en fredskonferens i Geneve.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".