Oklarheter kring misstänkt kidnappare

Det råder stora oklarheter kring den man som gripits i Österrike misstänkt för inblandning i kidnappningen av Sibadirektören Fabian Bengtsson.

Den svenska polisen säger att misstankarna mot honom kvarstår, medan den österrikiska polisen hävdar att han inte har med kidnappningen att göra.

– Han är en svindlare som försökte använda kidnappningen för att få en belöning, säger Ernst Geiger, som är chef för Kriminaldirektion 1 på den österrikiska rikskriminalen.

Ringde svenska polisen
Polisen i Österrike är efter förhören med den 28-årige svenske mannen säker på sin sak. Han är inte en av kidnapparna, men däremot ringde han till svenska myndigheter och försökte få dem att tro att han mot betalning kunde lämna upplysningar om Fabian Bengtsson.

28-åringen greps förra torsdagen tillsammans med två andra svenska män i Wien. Det skedde på uppdrag av polis och åklagare i Göteborg som avlyssnat och spårat telefonsamtalen.

Men redan på fredagen släpptes de två andra och enligt Ernst Geiger vid österrikiska rikskriminalen finns det inga misstankar alls mot dem.

– De andra två har ingen koppling alls till kidnappningen, säger han.

Svensk polis håller inte med
Men polis och åklagare i Göteborg håller inte med kollegerna i Österrike. Mats Glansberg, som är informationsansvarig vid Göteborgspolisen, hänvisar till att tingsrätten i Göteborg tyckte att bevisen mot den 28-årige mannen var så starka att han blev häktad för människorov.

– Vi har bekräftat att den här personen finns hos polisen i Wien och vår målsättning är att få hit honom för att fortsätta förundersökningen, säger han.

Om uppgifterna från Österrike stämmer kan det innebära problem i utredningen om kidnappningen av Fabian Bengtsson. Några ytterligare gripanden är nämligen inte aktuella i dagsläget, enligt polisen.

Häktingsbeslutet överklagas
Men en som var nöjd idag efter beskedet från Österrike var advokat Rolf Skårman som företräder 28-åringen och nu överväger att överklaga häktningen.

– Det är klart att detta är positivt för min klient. Jag kan dock inte avslöja vad jag kommer att vidta för åtgärder nu, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se