Foto: Mats Åstrand/Scanpix

750 lämnar Stora Enso i Sverige

Fackets medlemmar oroade
2:10 min

Klart nu är att 750 får lämna Stora Enso i Sverige. Den europeiska krisen och ökad konkurrens från övriga världen är några av anledningarna bakom nedskärningarna.

Nu är klart hur många som blir av med jobbet när skogindustri företaget Stora Enso ska genomföra de besparingar som meddelades för ett par månader sen. 2500 totalt och 750 i Sverige blir det.

Stora Ensos finansdirektör Karl-Henrik Sundström säger att det finns flera skäl till att besparingarna.

– För det första har vi en efterfrågan på finpapper och tidningspappers som minskar ungefär mellan 4 till 6 procent per år. Den minskningen har vi sett accelerera nyligen. Den andra är konjunkturen i Europa, vår stora hemmamarknad, är ganska dålig. För det tredje har vi en ökad konkurrens från Nordamerika och Latinamerika och Asien.

För att klara konkurrensen bättre så ska Stora Enso nu effektivisera produktionen, jobba smartare helt enkelt och då krävs färre anställda.

När konjunkturen vänder uppåt så hoppas företaget naturligtvis att behovet av besparingar ska minska.

När det gäller försäljningen av tidningspapper  räknar företaget med att den kommer att sjunka stadigt eftersom världen blir alltmer digital och tidningsläsandet minskar. Det gör att det kan bli behov av ytterligare personalminskningar framöver.

– Om man marknaden fortsätter i den riktningen, Det ser ut så men jag vet inte hur det blir. Ingen blir gladare än jag om den slutar minska, säger Karl-Henrik

Alla Stora Ensos svenska anläggningar kommer att beröras av personalminskningarna men företaget vill inte säga exakt med hur många man tänkt sig på varje ställe innan förhandlingarna med facket har börjat.

Framförallt blir det nog tjänstemän den här gången men även arbetare kan bli av med jobbet.

Peter Östergren, lokal ordförande för fackförbundet Pappers på anläggningen vid Skoghall säger att medlemmarna är oroade men hoppas på det bästa.

– Detta är den fjärde besparingen sedan 2007. Vi har ju lyckats klara av det här på ett bra sätt faktiskt. Ingen har blivit uppsagd utan någon sorts lösning. Så vi tror att vi kan förhandla fram något, men det är en stor oro bland våra medlemmar.

Det här är den andra stora neddragningen på kort tid. Före och efter årsskiftet så kom besked om att tre pappersmaskninger skulle stängas i Hylte bruk och Kvarnsveden.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".