Diabetes kan minska cancerrisk

Största studien som visar samband
1:30 min

Diabetes ger hormonella förändringar, och de förändringarna kan i sin tur minska risken för prostatacancer. Det framgår av en undersökning bland 265 000 män i Sverige.

Katja Fall, lektor i klinisk epidemiologi vid Örebro universitetssjukhus, har lett studien.

– Män med diabetes har helt enkelt en lite annan hormonell miljö och den miljön är inte gynnsam för utveckling av prostatacancer, säger Katja Fall.

I den här stora undersökningen har 44 000 män med diagnosen prostatacancer jämförts med
221 000 män i samma åldrar i befolkningen i stort.

Resultatet visar att ju svårare diabetes männen haft, desto mer minskade risken att drabbas av prostatacancer. Män som hanterade sin diabetes med enbart ändrade kostvanor hade en drygt 10 procent lägre risk att få prostatacancer.

För de som tog tabletter minskade risken med 20 procent medan de som fick insulinbehandling hade en 30 procent lägre cancerrisk. Tidigare forskning har pekat i samma riktning. Katja Fall igen.

– Detta är inte den första studien som visar detta, men det är den absolut största studien. Det här ett samband som man funderat kring förut och man är inte riktigt säker på vad det beror på, säger Katja Fall.

Den här svenska nationella studien besvarar heller inte alla frågor. Därför behövs fortsatt forskning.

– Det är naturligtvis viktigt att följa upp med vidare studier för att förstå sambandet bättre. Det är intressant att se överlevande av prostatacancer påverkas av om man har diabetes eller inte. Än så länge har man studerat risker med att drabbas av sjukdomen, säger Katja Fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".