Laszlo Csatary efter att han 2012 satts i husarrest i Ungerns huvudstad Budapest. Foto: Bea Kallos/Scanpix

98-årig nazist åtalas för krigsbrott

Han toppade den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Centers lista över efterlysta från nazitiden.

Nu står den 98-årige Laszlo Csatary åtalad för att bland annat ha deporterat drygt 15 000 judar under andra världskriget.

Enligt åtalet var Csatary chef för deportationsläger i Ungern och anklagas både för att själv ha torterat och avrättat judar och för att ha organiserat deportationer till koncentrationslägret Auschwitz.

I åtalet står att Csatary regelbundet slog fångarna med sina bara händer och piskade dem med piska, oavsett kön, ålder eller hälsa.

Csatary ska också ha deltagit i deportationer under synnerligen ”omänskliga förhållanden” och bland annat vägrat att skära ut fönster i godsvagnarna där cirka 80 personer pressades in.

Efter Tysklands ockupation av Ungern 1944 upprättades det första judegettot i staden Kassa, som i dag heter Kosice och ligger i Slovakien, där Csatary enligt åtalet var polischef.

Laszlo Csatary dömdes redan 1948 till döden av en tjeckoslovakisk domstol för sina krigsbrott, men flydde efter kriget till Kanada, där han fram till 1997 arbetade som konsthandlare. Därefter gick han under jorden sedan hans kanadensiska medborgarskap dragits in.

De senaste 15 åren tros han ha levt ostört i Ungern, ända tills i maj förra året då han hittades och sattes i husarrest.

Den 98-årige Csatary nekar till åtalet och hävdar att han bara var en mellanhand under kriget och inte inblandad i några krigsbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".