Sverige skapar snabb krisstyrka

Om svenskar råkar ut för en allvarlig kris utomlands ska Räddningsverket kunna skicka en hjälpstyrka inom några timmar. Funktionen har inte funnits förut men flodvågskatastrofen i mellandagarna ställde Sverige i en helt ny situation.

Den hjälp Sverige fick iväg till katastrofområdet byggde ofta på improvisation och tillfälliga lösningar. Nu föreslår Räddningsverket, på beställning av regeringen, en beredskap för krissituationer med svenskar utomlands.

Först vill man skicka en liten ”bedömningsenhet” med några få personer som kan rycka ut inom sex timmar. Och som förbereder en större insatsstyrka med flera olika funktioner, ständigt beredd att åka inom tolv timmar.

Grupperna ska fungera på egen hand i olika delar av världen, språkkunskaper är en egenskap hos personalen man betonar i förslaget, som försvarsminister Leni Björklund, nu ska ta ställning till.

Att en sån här beredskap inte fanns när många svenskar hamnande i nöd i Thailand, beror på att det inte behövts tidigare menar Leni Björklund.

– Det har inte varit på det sättet. Det är en följd av globalisering och internationalisering. Vi måste tänka på ett annat sätt framöver.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se