Hög lön och stor frånvaro för Ulvskog

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog kan ta ut två löner och tjänar totalt 89 000 kronor i månaden. En lön är från partiet och en lön är från riksdagen. Men Ekots genomgång visar att Ulvskog inte gjort mycket i riksdagen.

I mitten av september förra året lämnade Marita Ulvskog jobbet som kulturminister och blev partisekreterare för socialdemokraterna. Då gick hon också tillbaka till sitt jobb som riksdagsledamot.

Men Ekots genomgång visar att Marita Ulvskog har gjort väldigt lite i riksdagen. Hon har inte skrivit en enda egen motion, hon har inte ställt en enda fråga till någon av ministrarna och hon har inte sagt något i kammaren.

Låg närvaro
Ulvskog har också ganska låg närvaro i omröstningarna i kammaren. Sedan hon återgick till sitt arbete i riksdagen, har hon varit frånvarande vid en tredjedel av alla voteringar.

För sitt riksdagsarbete kan Ulvskog kvittera ut drygt 45 000 kronor i månaden. Lägg till knappa 43 000 från partiet och hon tjänar närmare 90 000 kronor i månaden, vilket motsvarar ungefär den lön hon hade som kulturminister.

Marita Ulvskog själv tycker att hon varit aktiv i andra riksdagssammanhang som gör att hon förtjänar sin lön.

– Det finns mängder av mötessammanhang som vi diskuterar hela politiken i och jag har varit med i väldigt många av dem. Så jag vill nog säga att jag har spelat en roll och tagit en del utav arbetet som har varit betydande, det vill jag påstå.

Vill delta mer aktivt
Ulvskog säger att hon nu under våren vill ta en mer aktiv del i riksdagsarbetet.

Alla riksdagsledamöter har alla en plats i något utskott. Det slipper Marita Ulvskog. Istället är hon sedan i november suppleant i utrikesnämnden. Sedan dess har utrikesnämnden träffats en gång, men då var Ulvskog frånvarande, denna gång på grund av sjukdom i familjen. Ulvskog säger att hon nu under våren vill ta en mer aktiv del i riksdagsarbetet.

– Jag tror säkert att jag under våren när vi inte har en budgetproposition att ta ställning till, kommer att vara aktiv i debatten på ett annat sätt. Under hösten tyckte jag inte att det var riktigt lämpligt eftersom jag själv hade varit med och beslutat och utformat budgetpropositionen, säger Marita Ulvskog.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se