Europadomstolen vill skjuta upp avvisningen i Timrå

Europadomstolen för mänskliga rättigheter rekommenderar den svenska regeringen att stoppa avvisningen av den asylsökande familj från Azerbajdzjan som i helgen barrikaderade sig i sin lägenhet i Timrå när de skulle avvisas. (SR Västernorrland)

I ett beslut på torsdagen skriver Europadomstolen att avvisningen bör stoppa till dess Utlänningsnämnden fattat beslut i ärendet.

Familjens 19-årige son Farrid Khalilov tog emot beskedet med glädje.

– Idag känns det lite bättre än de andra dagarna. Jag mår lite bättre nu, säger han.

Började i söndags
Det var i söndags som familjen under stor dramatik skickades från Timrå till Migrationsverkets förvar i Märsta.

Efter att ha barrikaderat sig i två dagar och hotat med att tända eld på lägenheten gav pappan och den 19 årige sonen upp.

Mamman och en svårt medtagen 13-åring son hade redan dagen innan förts till sjukhus men fick inte stanna kvar utan tvingades lämna sjukhuset under dramatiska former.

Snabbt besked från Europadomstolen
Sedan i söndags har familjen väntat på att skickas hem till Azerbajdzjan Familjens juridiska ombud, Noémi Lindgren vände sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och beslutet kom snabbt.

– Det har att göra med de skäl vi anfört och framför allt hälsan för det yngsta barnet. Nu ska vi förse både Europadomstolen och Utlänningsnämnden med vidare information om familjen så vi förhoppningsvis kan avsluta ärendet med uppehållstillstånd, säger hon.

Ingrid Engstedt-Edfast, SR Västernorrland
ingrid.engstedt-edfast@sr.se