Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Plötslig värme bäddar för myggsommar

Sommaren 2013 kan bli en riktigt myggsommar. Långärmat, långbyxor och myggmedel är tricket för att slippa bli alltför illa stucken. Många danskar bunkrar också myggmedel i Sverige.

Snön låg kvar länge i år och sedan kom värmen snabbt. Då blir det fuktigt i markerna och värme och fukt är precis vad mygg vill ha för att kläckas, förklarar Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är ett recept på mycket mygg. Här i Uppland verkar det vara väldigt mycket mygg i år, sedan kan det ju vara lokala variationer på olika ställen i landet.

På några apotek i Malmö som TT besökt säljer personalen mycket myggmedel till danskar.

– Ja, runt 80 procent av dem som köper myggmedel är danskar, säger Perla Frisberg på Apoteket Hjärtat.

Carolin Wulff på Apoteket AB bekräftar bilden och berättar att danskarna köper myggmedel med den aktiva ingrediensen DEET i Sverige eftersom ämnet är förbjudet i Danmark.

Hittills i år har Sverige inte haft några utbrott av översvämningsmyggan som tidigare orsakat stora problem bland annat runt nedre Dalälven.

– De kan bli extrema mängder mygg och väldigt jobbigt, säger Anders Lindström.

Översvämningsmyggen är mer aggressiva än vanliga mygg och flyger rakt på och biter.

TT

Fakta: Så skyddar du dig åt myggen

Skydda dig mot myggbetten med långärmade tröjor, långbyxor och myggmedel.

Gör en brasa - myggor tycker inte om rök.

I Sverige finns 48 olika kända myggarter som sticks.

En av de vanligare är skogsmyggan som kläcks i små pölar med regnvatten och smältvatten.

Den mer aggressiva översvämningsmyggan, även kallad attackmygga, har tidigare år orsakat stora problem i områdena kring nedre Dalälven, i Värmland, Falköping och Huddinge.

Attackmyggen kläcks i stora mängder efter översvämningar. Vissa områden har fått tillstånd att bekämpa myggen med besprutning för att förhindra att mygglarverna kläcks.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".